Lewis maakt geen kans op estafette

ATLANTA, 31 JULI. De Amerikaanse atletiekcoach Erv Hunt blijft bij zijn beslissing Carl Lewis niet op te stellen in de 4x100 meter estaffe-ploeg. De druk van de publieke opinie ten spijt.

Lewis zou zijn tiende olympische gouden medaille kunnen behalen, als hij met het vrijwel onaantastbare viertal in actie komt. Hij won maandag zijn negende hoofdprijs door, voor de vierde keer op rij, het verspringen te winnen.

Hunt echter houdt vast aan zijn eerste keus Jon Drummond, Leroy Burrel, Mike Marsh en Dennis Mitchell. “Lewis komt pas in beeld als iemand uitvalt”, zei de coach. Zelf had Lewis na zijn succes in de zandbak te kennen gegeven graag de tien te willen volmaken. “Ik denk dat ik momenteel net zo hard loop als die andere jongens, dus waarom niet”, vroeg hij zich af. Maandag evenaarde hij het record van de Finse loper Paavo Nurmi. Ook deze heeft negen gouden olympische atletiekmedailles in zijn bezit.

Volgens Joe Douglas, de manager van Lewis, was de atleet een plaats in het team toegezegd als hij bij de trials de finale zou halen. Lewis voldeed aan die eis, al finishte hij geplaagd door kramp in de finale van de nationale titelstrijd als laatste. Douglas zag nog een overweging. “De race zou een absoluut recordaantal televisiekijkers trekken.” Hunt echter selecteerde simpelweg de eerste vier van de trials.

Vier jaar geleden in Barcelona deed zich een vergelijkbare situatie voor. Lewis kwam echter alsnog in beeld nadat Mark Witherspoon in de series geblesseerd raakte. De vier - met Lewis - liepen in de finale vervolgens een wereldrecord. (Reuter)