Leider oppositie in Wit-Rusland vraagt asiel in VS

WASHINGTON, 31 JULI. Twee leiders van de oppositie in Wit-Rusland hebben politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten, met het argument dat hun leven in gevaar is als ze naar hun land terugkeren.

Zenon Paznjak, de voorzitter van het nationalistische Witrussische Volksfront, de belangrijkste oppositiepartij in Wit-Rusland, verblijft al maanden in het buitenland nadat in Minsk een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd terwijl hij een bezoek bracht aan Polen. Hij verscheen gisteren met de persvoorlichter van zijn partij, Sergej Naoemtsjik, op een persconferentie in het Congres in Washington en zei dat zij beiden asiel in de VS hebben aangevraagd. Volgens Paznjak heeft president Loekasjenko hem en Naoemtsjik bestempeld als “vijanden van het volk” die moeten worden “geneutraliseerd” - een eufemisme voor vermoord.

Loekasjenko heeft zich in Wit-Rusland dictatoriale bevoegdheden aangemeten. Hij heeft de oppositie, en dan vooral het Volksfront, bestempeld als 'fascisten' en hij laat zich weinig gelegen liggen aan het parlement.

In Minsk zijn gisteren na een stormachtige zitting van het kabinet en de Witrussische Veiligheidsraad twee ministers opgestapt. Twee andere ministers hebben hun ontslag ingediend. Tijdens de gecombineerde zitting verweet president Loekasjenko zijn kabinet verantwoordelijk te zijn voor de “vrije val” waarin de Witrussische economie is geraakt. Na de zitting boden Leonid Sinitsyn, vice-premier voor Buitenlandse Economische Relaties en voormalig stafchef van de president, en Georgi Badei, minister van Economie, hun ontslag aan, dat door Loekasjenko werd aanvaard. Badei was de laatste tijd opgevallen door kritische opmerkingen over Loekasjenko, die zijn plannen voor hervormingen van de economie had genegeerd. Gisteren zei een woordvoerder van de president dat dat was gebeurd omdat Badeis plannen “te abstract” waren en “te weinig met de werkelijkheid te maken hadden”.

Volgens onbevestigde berichten hebben ook twee andere ministers, Sergej Ling, vice-premier voor Economische Zaken, en Vasili Dolgoljov, vice-premier voor Industrie, hun ontslag aangeboden, maar heeft Loekasjenko daar niet of nog niet op gereageerd. (AP, Reuter)