Kroatië wil geen druk uitoefenen op Kroaten Mostar

SARAJEVO, 31 JULI. Kroatië zal geen druk uitoefenen op de Bosnische Kroaten die in Mostar de nieuwgekozen gemeenteraad boycotten.

Dat kan worden geconcludeerd uit opmerkingen van de Kroatische premier, Zlatko Matesa, gisteren. Hij zei dat er geen oplossing voor het probleem mogelijk is zonder onderhandelingen tussen de plaatselijke moslims en Kroaten.

Daarmee trotseert de regering in Zagreb de druk van de internationale gemeenschap, die van haar eist dat ze de Kroaten in Mostar dwingt hun boycot van de gemeenteraad te beëindigen. De Europese Unie heeft de Kroaten tot zondag de tijd gegeven om hun boycot te beëindigen. Doen ze dat niet, dat trekt de EU, die Mostar sinds twee jaar bestuurt, zich uit Mostar terug.

De Kroaten boycotten de gemeenteraad uit protest tegen vermeende fraude bij de verkiezingen in juni. De EU heeft geoordeeld dat als er fraude is gepleegd, die te onbetekenend is om de uitslag te beïnvloeden - het ging om ruim twintig stemmen. De Kroaten eisen nieuwe verkiezingen en hebben hun klacht voorgelegd aan het Constitutionele Hof van de moslim-Kroatische federatie, dat op zijn vroegst over enkele maanden uitspraak kan doen.

Premier Matesa maakte gisteren duidelijk dat Zagreb zich weinig zorgen maakt over het dreigement van de EU zich uit Mostar terug te trekken. “Dit is niet de eerste keer dat de EU dat dreigt. Tot nu toe zijn crises in Mostar steeds door onderhandelingen opgelost en ik geloof dat dit nu opnieuw zal gebeuren.” Een Kroatische woordvoerder die anoniem wilde blijven zei dat Zagreb gokt op Amerikaanse bemiddeling in de kwestie. “Amerikaans leiderschap is cruciaal. De EU heeft tenminste vier verschillende benaderingen”, zei hij.

Uit Sarajevo is gisteren voor het eerst sinds het begin van de oorlog - om precies te zijn: voor het eerst in 1550 dagen - een trein vertrokken. De trein reed via Mostar naar Ploce, de Kroatische havenstad die dient als vrijhaven voor Bosnië. De verbinding is vooral economisch en psychologisch van groot belang voor de Bosniërs. President Izetbegovic reed gisteren het eerste stuk van de reis met de Bosna Express mee.

De VN eisten gisteren het ontslag van twee politiecommandanten - een Kroaat en een moslim - wegens hun betrokkenheid bij 'etnische zuiveringen'. Het gaat om de politiechef van westelijk (Kroatisch) Mostar, die onlangs zijn moslim-collega van Jablanica ontvoerde en gevangen hield, en om de (moslim)-politiechef van Bugojno, die een Bosnisch-Kroatisch gezin uit zijn woning zette en VN-personeel bedreigde toen het tussenbeide kwam.

De VN hebben gisteren geprotesteerd tegen een incident in Banja Luka in het door de Bosnische Serviërs gedomineerde noorden van Bosnië. Daar werd gisteren een bus van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR met uit Zenica terugkerende moslim-vluchtelingen opgewacht door rond honderd met stokken en staven gewapende Bosnische Serviërs. Zij sloegen op de bus in, verbrijzelden ruiten en dwongen de Deense chauffeur rechtsomkeert te maken en Banja Luka te verlaten. Volgens de VN was de “schandelijke aanval” door de Bosnisch-Servische autoriteiten op touw gezet. (Reuter, AP, AFP)