Het brok in de keel

Sunchaser. Regie: Michael Cimino. Met: Woody Harrelson, Jon Seda, Anne Bancroft, Alexandra Tydings, Matt Mulhern, Talisa Soto. In 12 theaters.

De Amerikaanse regisseur Michael Cimino staat bekend om zijn bijzondere films. The Deer Hunter (1978) was een Vietnam-epos dat zich concentreerde op de psychologie van drie doorsnee Amerikanen. De bijna vier uur durende western Heaven's Gate (1980) oogde even mooi als megalomaan en ging de geschiedenis in als Hollywoods kostbaarste flop. En zelfs The Year of the Dragon (1985) was niet zomaar een politiefilm met een exotisch tintje, maar een ambitieus psychologisch drama over een dolgedraaide idealist.

Het komt dan ook als een teleurstelling dat Cimino's nieuwe film zo weinig bijzonder is. Sunchaser is het verhaal van een ongevoelige, materialistische arts (Woody Harrelson) die door een doodzieke jeugddelinquent (Jon Seda) gegijzeld wordt; de jongen wil naar een magisch meer in een indianenreservaat waar hij in één keer zal genezen van zijn kanker. In de beste tradities van de road movie en de buddy-film leren de twee reisgenoten elkaar op weg naar de Rocky Mountains kennen en waarderen. En uiteindelijk zet de arts zijn hele carrière op het spel om de jongen in contact te brengen met de door hem geminachte alternatieve geneeswijze.

Waar Cimino op uit is mag duidelijk zijn: het brok in de keel. Maar om mee te leven met zijn personages moeten we om te beginnen het idee hebben dat ze werkelijk bestaan. Dat is niet makkelijk. Bij de sympathieke en poëtisch aangelegde misdadiger vraag je je af hoe hij ooit in de gevangenis terecht is gekomen, terwijl de grappende, verbazingwekkend naïeve dokter uit Mash of Doctors at Sea lijkt weggelopen.

Sunchaser is een gelikt product, waarin met fraaie landschapsopnamen en een sappige soundtrack (Bowie, Orbison, Esther Phillips) een gebrek aan inhoud en consistentie verhuld wordt. Wie een werkelijk ontroerende en en humoristische film wil zien over twee vrienden die op zoek gaan naar de remedie voor een dodelijke ziekte kan beter naar de jeugdfilm The Cure; maar jammer genoeg is die inmiddels uit de bioscoop verdwenen.

    • Pieter Steinz