Getuige: Tadic niet bij 'afbijten testikel'

DEN HAAG, 31 JULI. Een getuige heeft verklaard dat de Bosnische Serviër Dusko Tadic niet aanwezig was bij de mishandeling van een moslim in het gevangenkamp Omarska in Noord-Oost Bosnië in 1992, waarbij een man gedwongen werd een medegevangene een testikel af te bijten. Tadic staat in Den Haag terecht voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië.

Vorige week verklaarde een getuige Tadic te hebben gezien in een groep van tien Bosnische Serviërs die een gevangene, die uit veiligheidsoverwegingen wordt aangeduid met 'G', de opdracht gaven bij Fikret Harambasic een testikel af te bijten. Het slachtoffer werd daarbij onder dwang vastgehouden door gevangene 'H'.

'H' getuigde vorige week achter gesloten deuren voor het tribunaal. Uit de samenvatting van zijn getuigenis die gisteren door het tribunaal werd vrijgegeven, blijkt dat 'G' gedwongen werd tot fellatio alvorens hij de opdracht kreeg een testikel af te bijten bij Harambasic. De groep Bosnische soldaten riep verschillende keren dat 'G' harder moest bijten, toen deze geen aanstalten maakte om direct aan de opdracht te voldoen. Volgens 'H' beet 'G' uiteindelijk een testikel af. Harambasic zou later aan zijn verwondingen zijn overleden.

'H' verklaarde voor het tribunaal nadrukkelijk Tadic niet te hebben gezien in de groep Bosnische Servische soldaten die 'G' aanzette tot het afbijten van een testikel. 'H' verklaarde zelfs Tadic nooit te hebben gezien in het kamp. 'H' zei Tadic goed te kennen, omdat hij van hem karatelessen had gekregen.

Eergisteren verklaarde Hakija Elekovic te hebben gezien hoe Tadic met enkele gerichte karatetrappen zijn zoon ernstig mishandelde en uiteindelijk zou hebben gedood.

De Bosnisch-Servische minister van Justitie, Arsovic, heeft gisteren gesprekken gehad met plaatsvervangend aanklager G. Blewitt van het tribunaal. Volgens Blewitt zijn beide partijen “elkaar dichter genaderd”. Om welke onderwerpen het daarbij gaat meldde hij niet. Hij zei te verwachten dat vandaag of morgen een gezamenlijk persbericht wordt uitgegeven. Volgens een assistent van de Bosnisch-Servische minister heeft de delegatie ruim 300 dossiers achtergelaten van misdaden tegen Bosnisch-Servische burgers in de oorlog. (AP, Reuter)