Geen hulp

Mountainbike, of all-terrain-bike (ATB), staat in Atlanta voor het eerst op het olympische programma. De wielerdiscipline is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten uitgevonden en daar bijzonder populair. De mountainbike is een fiets voor alle terreintypen: voor zandwegen, het bos en bergen met steenslag. Ze zijn geschikt voor steil klimmen en dalen.

Er is veel verschil tussen ATB en het in Nederland nog populairdere veldrijden. Wedstrijden veldrijden (met een verstevigde, gewone racefiets door bos en modder) duren ongeveer een uur. Mountainbikers rijden, in het olympische cross country, twee tot drie uur.

Bij veldrijden mag een renner iedere ronde een schone fiets aanpakken. Bij mountainbike moet de coureur materiaalpech, zoals een lekke band, zelf verhelpen, zonder hulp van buiten.

Overigens kent ATB ook een (niet-olympische) 'afdaling', die ongeveer hetzelfde verloopt als bij skiën: om de beurt de helling af.