Erbakan wijzigde mening na aantreden; Turkije verlengt mandaat Noord-Irak

ISTANBUL, 31 JULI. Het Turkse parlement heeft gisteren, in ruil voor wat door premier Necmettin Erbakan wordt omschreven als “belangrijke concessies van de kant van de VS”, het omstreden mandaat van Provide Comfort, in Noord-Irak, tot het eind van dit jaar verlengd.

Provide Comfort is de naam van de operatie van de geallieerde luchtmacht, onder leiding van de Amerikanen, die de Koerden in Noord-Irak vanuit een militaire basis aan de Turkse Middellandse-Zeekust tegen eventuele nieuwe aanvallen vanuit Bagdad moet beschermen. De religieus-fundamentalisten, de belangrijkste partij in de regeringscoalitie met de conservatieve Partij van het juiste Pad (DYP), hebben zich in de afgelopen jaren sterk verzet tegen de aanwezigheid van buitenlandse militairen in Turkije.

Erbakan beloofde de kiezers eind vorig jaar dat hij Provide Comfort uit Turkije zou gooien, zodra de Welvaartspartij aan de macht zou komen. De geallieerde legermacht wordt in belangrijke mate verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de Iraakse Koerden een de facto onafhankelijke staat hebben gesticht in Noord-Irak. Bovendien zijn de twee belangrijkste Iraaks-Koerdische partijen al jaren onderling in een gevecht om de macht gewikkeld, wat de Koerdische Arbeiders Partij, de PKK, de gelegenheid bood om zich in de regio te nestelen en de aanvallen op doelen in Zuidoost-Turkije op te voeren.

Sinds zijn aantreden eerder deze maand heeft premier Erbakan zich evenwel aangesloten bij het oordeel van het Turkse legerstaf dat Provide Comfort, zij het met enige wijzigingen, moet worden voortgezet. Erbakan zegt nu “belangrijke concessies” van de de VS te hebben gekregen. Zo wordt het aantal Turkse militairen in het militaire coordinatie centrum (MCC) van de operatie opgevoerd, ook al blijft het centrum, in tegenstelling tot de Turkse wensen, net over de grens met Noord-Irak gevestigd. Verder zal de geallieerde luchtmacht, bestaande uit Amerikaanse, Franse, Britse en Turkse toestellen, minder verkenningsvluchten boven Noord-Irak uitvoeren. Erbakan zegt dat Washington zich daarnaast sterker dan voorheen zal inzetten voor de bestrijding van het Turks-Koerdische terrorisme in de regio - er wordt ondermeer met de VS overlegd over de plaatsing van ultra-moderne apparatuur om de Turks-Iraakse grens te 'vergrendelen'. Bovendien mikt Erbakan op de heropening van de sinds augustus 1990 gesloten oliepijpleiding tussen Turkije en Irak als gevolg van de Iraakse invasie in Koeweit.

Bagdad is recentelijk met de VN overeengekomen dat er voor 1,2 miljard aan olie mag worden geëxporteerd en daarvan zal ook Turkije profiteren. Een andere troefkaart van de Turkse premier is dat de geallieerde partners in Provide Comfort welwillend staan tegenover het Turkse streven om, net als een andere buurland van Irak, Jordanië, in de gelegenheid te worden gesteld handel te drijven met Bagdad.

    • Froukje Santing