Duitse bank opent kantoren in winkels

AMSTERDAM, 31 JULI. Deutsche Bank, Duitslands grootste bank, begint een proef met bankkantoren in supermarkten. De bank heeft afspraken gemaakt met twee winkels en hoopt er dit jaar nog drie aan toe te voegen. Deutsche Bank, die haar kantorennet in Duitsland met 200 wil inkrimpen tot 1400, startte vorig jaar al een 'telefoonbank' die 24 uur per dag bereikbaar is, een fenomeen in de verkoop van financiële produkten dat voor Duitse begrippen nog nieuw was.

Vestigingen van bankactiviteiten in supermarkten zijn aantrekkelijker geworden door de ruimere openingstijden in de Duitse detailhandel. “Wij denken dat de markt in Duitsland er rijp voor is”, aldus Deutsche Bank-directeur B. Pauluhn in de Wall Street Journal. “Als het zo goed werkt als wij denken, zullen wij snel uitbreiden.”

In Amerika zijn er verschillende grote banken die aparte kantoortjes hebben geopend in supermarkten. De ervaringen daar zijn overigens gemengd. De pionier van de financiële supermarkt in de jaren zeventig, warenhuis Sears Roebuck, zag de combinatie van winkels met de verkoop van verzekeringen, effectendiensten en huizenmakelaardij op een mislukking uitdraaien.

In Nederland hebben enkele banken wel geldautomaten (opnemen van geld) in warenhuizen geïnstalleerd, terwijl betaalautomaten (afrekenen met PIN-pas) in supermarkten en winkels gemeengoed zijn. Aparte bankkantoortjes in supermarkten zijn er voorzover bekend niet, al wordt er zowel door detaillisten als bankiers naar eigen zeggen over nagedacht.

ABN Amro is bezig met een reorganisatie van haar Nederlandse kantorennet, die onder meer voorziet in een nieuwe structuur met ruim 200 grote kantoren en zo'n 700 kleinere vestigingen. “Dat getal van 700 staat niet vast”, zei bestuurslid mr. R. Groenink een paar maanden geleden. “Misschien worden het er ook wel 1.500, als wij voor nog 800 kantoren in supermarkten ruimte huren. Ik ben op dit moment met niemand daarover in onderhandelingen, maar het kan natuurlijk wel.”