Daling aantal invaliden in Napels: een waar wonder

ROME, 31 JULI. In Napels lijkt een wonder te zijn gebeurd: in drie jaar tijd is het aantal geregistreerde invaliden gedaald van zestigduizend naar dertienduizend.

“Napels is nu eenmaal de stad van de wonderen,” zegt de Napolitaanse schrijver-filosoof Luciano De Crescenzo zonder een spier te vertrekken. De getallen schrikken hem niet af. “Het zijn er veel: ik zou praten over een massawonder. In bepaalde gevallen bestaan er geen grenzen.”

Maar deze opzienbarende daling heeft weinig te maken met een speciale interventie van San Gennaro, de beschermheilige van Napels wiens bloed drie keer per jaar vloeibaar wordt.

De oorzaak is eerder de interventie van de justitie. Die doet sinds 1993 onderzoek naar 'valse' invaliden, mensen die met valse papieren aanspraak maken op een invaliditeitsuitkering. Vaak was er sprake van ruilhandel: in ruil voor een stem regelde de politicus een pensioen.

Dat verklaart waarom je af en toe berichten tegenkomt over een blinde die is bekeurd wegens te hard rijden. Drie weken geleden ontdekten inspecteurs in Sicilië dat veertig mensen die een uitkering kregen als blinde onbekommerd rondreden.

Sinds de justitie belangstelling kreeg voor invaliden is het aantal aanvragen voor een invaliditeitsuitkering sterk gedaald. Veel mensen vreesden te worden ontmaskerd.

De cijfers van Napels zijn bekendgemaakt door de Groene parlementariër Alfonso Pecoraro Scanio. Hij wil dat het ministerie van Arbeid gaat uitzoeken of de resterende 'invaliden' werkelijk recht hebben op een uitkering. Statistieken zeggen dat zevenduizend invaliden voor Napels een reëler getal zou zijn.

Deze controle heeft twee oogmerken: geld besparen en meer ruimte bieden aan echte invaliden. Vorig jaar ontvingen ongeveer zeven miljoen Italianen een of andere vorm van invaliditeitsuitkering. Deze vallen hier binnen het pensioenstelsel. De invaliditeitsuitkeringen beslaan bijna een kwart van de totale pensioenuitkeringen.