Daewoo uit Korea aast op het Franse Thomson

PARIJS, 31 JULI. Het Zuid-Koreaanse concern Daewoo heeft belangstelling voor overneming van de Franse fabrikant van consumentenelektronica Thomson Multimedia (TMM). Daardoor zou Daewoo op gelijke hoogte komen met de marktleiders als Philips, Sony en Matsushita, en naar eigen zeggen de grootste fabrikant van tv-toestellen ter wereld kunnen worden.

Topman Soon-Hoon Bae van Daewoo Electronics maakte de interesse kenbaar in een gisteren gepubliceerd interview met de Franse financiële krant La Tribune Desfosses. Hij onderstreepte wel dat de Franse staat bij overneming van het noodlijdende TMM met subsidies over de brug moet komen. TMM is onderdeel van het dit jaar te privatiseren electronicaconcern Thomson SA. Daaronder valt ook het defensiebedrijf Thomson-CSF, dat onder meer eigenaar is van Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo.

De Franse ondernemingen Matra en Alcatel Alsthom hebben ook belangstelling voor Thomson, maar zij willen alleen de defensiepoot. Bij een overneming zou Matra TMM overdoen aan Daewoo. Volgens La Tribune probeert Alcatel Alsthom tot een soortgelijke afspraak te komen met het eveneens Koreaanse Samsung. Topman Jong Won Park van Samsung Europe verklaarde gisteren tegenover de krant dat daarover nog geen beslissing is genomen.

TMM, met onder meer de vroegere Duitse merken Telefunken en Saba, zit al jaren in de rode cijfers. Vorig jaar was er een verlies van 1,1 miljard frank (365 miljoen gulden). De schulden belopen naar schatting 14 miljard frank (4,6 miljard gulden). TMM lijdt evenals de consumentenelectronicatak van Philips onder de moordende prijsconcurrentie van de Aziatische producenten. Philips kondigde vorige week een ingrijpende sanering in deze divisie aan die 6.000 banen gaat kosten.

Volgens Daewoo-topman Soon-Hoon Bae zou TMM in 1998 weer rendabel kunnen zijn. Zijn bedrijf zou in twee jaar tijd 30 procent willen besparen op de productiekosten voor componenten. (DPA, AP)