Crespo schiet Argentinië naar voetbalfinale

ROTTERDAM, 31 JULI. Argentinië heeft zich geplaatst voor de finale van het olympisch voetbaltoernooi. Het elftal van bondscoach Daniel Passarella won gisteren in het Sanford Stadium in Athens met 2-0 van Portugal.

De doelpunten kwamen op naam van spits Hernan Crespo. In de andere halve finale speelt Brazilië vandaag tegen Nigeria. Zaterdag staat de finale op het programma. Portugal is door de nederlaag aangewezen op de troostfinale van vrijdag.

Een keer eerder bereikte Argentinië de eindstrijd van het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen. Dat was in 1928 in Amsterdam. De finale ging destijds met 2-1 verloren tegen Uruguay, het buurland dat zes jaar later het eerste officiële wereldkampioenschap voetbal won.

De overwinning van de Argentijnen was meer dan verdiend. De Zuidamerikanen speelden gisteren aanvallender en vooral creatiever dan de Portugezen, die als altijd de voorkeur gaven aan een behoudende tactiek. De treffers van Crespo vielen in de tweede helft. De spits maakte beide doelpunten in een tijdsbestek van zeven minuten.

De 20-jarige Crespo, onlangs overgestapt van River Plate naar het Italiaanse Parma, scoorde in het toernooi tot dusverre al vijf keer. Dat is één doelpunt meer dan Ronaldo, de Braziliaanse spits die een wedstrijd minder heeft gespeeld dan zijn Argentijnse collega.

Op aangeven van Claudio Lopez bracht Crespo in de 54ste minuut met een rake kopbal de Argentijnen aan de leiding. Na een scherpe pass van Ariel Ortega verdubbelde de spits amper zeven minuten later de score. Vanaf de rand van het strafschopgebied passeerde hij met een bekeken schuiver doelman Nuno.

Pas in de slotfase koos Portugal de aanval. Maar verder dan enkele kansen kwamen de Zuideuropeanen niet. Vidigal raakte de lat, Nuno Gomez zag een fraaie uithaal gekeerd door doelman Pablo Cavallero. Meer mogelijkheden wist de voormalige wereldkampioen bij de junioren niet af te dwingen.

Argentinië won drie dagen geleden in de kwartfinale met 4-0 van titelverdediger Spanje. Behalve op enkele jeugdige talenten als Crespo kan oud-international Passarella een beroep doen op ervaren verdedigers als Jose Chamot en Roberto Sensini.

Om precies te zijn 78.212 toeschouwers waren gisteren getuige van het halve-finaleduel. Daarmee kwam het totaal aantal bezoekers van het olympisch voetbaltoernooi - mannen èn vrouwen - boven de miljoen.