Contracten MCA met Duitse zenders

De commerciële tv-zender RTL in Duitsland heeft met het Amerikaanse mediaconcern MCA een contract voor filmrechten gesloten van 1,5 miljard dollar, het hoogste bedrag dat een Duitse zender ooit heeft betaald. MCA sloot daarnaast met de eveneens Duitse Kirch-groep een overeenkomst van ruim 1 miljard dollar.

De transacties werden bekendgemaakt na wekenlange onderhandelingen. De Duitse RTL, waar het Luxemburgse concern CLT net als bij de Nederlandse zenders RTL4 en RTL5 grootaandeelhouder is, krijgt de rechten voor alle films en tv-series die MCA's dochter Universal Pictures tot 2006 produceert en mag ook putten uit het archief van de Amerikanen. De overeenkomst geldt uitsluitend voor kosteloos te ontvangen zenders in het Duitse taalgebied. De Kirch-groep krijgt de rechten voor betaal-tv. RTL, de grootste commerciële zender in Duitsland, is met MCA ook overeengekomen 25 gezamenlijke serieproducties te maken. MCA is sinds vorig jaar eigendom van het Canadese concern Seagram. Het bedrijf denkt tot 2006 ongeveer tweehonderd speelfilms te maken.