Consument VS heeft plots veel vertrouwen

NEW YORK, 31 JULI. De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen sprong deze maand naar 107,2, het hoogste cijfer in zes jaar. Dat heeft de Conference Board bekendgemaakt.

Amerikanen zijn zeer tevreden met hun economische situatie maar nog een tikkeltje onzeker over de toekomst. De vertrouwensindex geeft aan dat vooral het vertrouwen in de huidige stand van de economie goed is met een score van ongeveer 118. Gevraagd naar de verwachtingen over zes maanden zijn consumenten voorzichtig en komt het cijfer uit op 96. Het gemiddelde komt uit op 107,2, een cijfer dat voor het laatst in mei 1990 werd bereikt.

De vertrouwensindex wordt maandelijks opgesteld door de Conference Board, een onafhankelijk, particulier instituut dat wordt gefinancierd door het bedrijfsleven. Het instituut is ook verantwoordelijk voor het bijhouden van de maandelijkse index van voornaamste economische indicatoren. Economen houden de vertrouwensindex in de gaten omdat een tevreden consument meer uitgeeft. Tweederde van de Amerikaanse economie draait op consumentenbestedingen.

Gisteren werd ook bekend dat het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe huizen in juni daalde met 5,3 procent na een recordstijging in mei. Analisten, die al langer verwachtten dat de hoge hypotheekrente de groei zou vertragen, waren verrast door de geringe daling. De vijf procent lagere groei betekent dat het nog altijd om meer dan 700.000 woningen gaat.

De financiele markten slaakten een zucht van verlichting bij de bekendmaking van een ander cijfer: de stijging van de arbeidskosten. Het departement van arbeid maakte bekend dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal met slechts 0,8 procent stegen. Dat betekent dat er niet zoals werd gevreesd sprake is van stijgende inflatie. De almaar dalende werkloosheid heeft de vrees doen ontstaan dat het risico op looninflatie in de VS toeneemt. De markten kijken nu uit naar het werkloosheidsrapport van aanstaande vrijdag. Als dat een forse banengroei te zien geeft, komt er meer duidelijkheid over wat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, deze maand met de rente gaat doen.