“Can you give me a nice shoulder?”

Op de plaats waar vrijdagnacht de staafbom ontplofte die de Olympische Spelen in Atlanta opschrikte, vraagt een cameraman aan een verslaggeefster van NBC of ze er iets charmanter bij wil gaan staan. Het is vijf uur in de middag, dertien uur nadat Centennial Olympic Park weer opengesteld is voor het publiek. Vanochtend vroeg was er een herdenkingsdienst, in de schaduw van de licht- en geluidstoren waar de bom explodeerde.

Met als voorganger dominee en oud-burgemeester van Atlanta, Andrew Young. De man die in de jaren zestig zij aan zij optrok met Martin Luther King herdacht Alice Hawthorne, de vrouw die bij de klap om het leven kwam. Dat de Olympische Spelen gewoon zijn doorgegaan en het park weer is geopend, beschouwt hij als een overwinning op het kwaad. “We zijn hier om de overwinning te vieren van de menselijke veerkracht”, zei Young.

Massa's mensen drommen onafgebroken de poorten binnen van het attractiepark. Nadat de honderdduizenden bezoekers één voor één hun tas hebben opengemaakt of op een andere manier aan een grondige inspectie zijn onderworpen, verkoelen ze zich in de olympische fontein. En er zijn maar weinig mensen die een bezoek aan de scene of the crime kunnen weerstaan.

Op de plaats waar Alice Hawthorne dodelijk werd geraakt door rondvliegende stukken staal, ligt nu een bed van bloemen afgezet met meer dan twintig exemplaren van de Amerikaanse vlag. Klik, klik, is het enige wat je hoort. En “I'm sorry”, als er weer iemand op je tenen trapt. Onophoudelijk worden foto's gemaakt. Van het fleurige maar tegelijkertijd droevig stemmende bloemenbed, maar ook van de geluids- en lichttoren, die zijn eigen plekje in de olympische geschiedenis heeft verworven. Centennial Olympic Park heeft er een attractie bij.

    • Ward op den Brouw