Brentjens fietst met overmacht naar goud

ATLANTA, 31 JULI. Mountainbiker Bart Brentjens heeft gisteren de tweede gouden medaille gewonnen voor de Nederlandse olympische equipe. Op het Georgia International Horse Park reed de 27-jarige wereldkampioen de concurrentie op enkele minuten achterstand. Het wieleronderdeel stond voor de eerste keer op het olympische programma.

Halverwege het 48,7 kilometer lange traject liet Brentjens zijn medevluchter Luca Bramati uit Italië achter zich. In het vervolg van de race bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit. Geen van de achtervolgers wist hem in te halen. De Zwitser Frischknecht eindigde op ruim twee minuten als tweede, het brons ging naar de Fransman Martinez. “Ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk zou gaan”, zei Brentjens na afloop. “Hier kunnen geen tien wereldtitels tegenop.”

De Nederlandse volleybalsters verloren in de kwartfinale met 3-1 van Rusland. Vorig jaar won Nederland in de halve finale van het Europees kampioenschap wel van Rusland.

“Dat waren andere omstandigheden”, oordeelde bondscoach Bert Goedkoop. “We speelden toen in eigen land en wisten hen te verrassen. Dat kon nu niet meer.” De nationale ploeg speelt nu om de plaatsen vijf tot en met acht.

De vrouwenhockeyploeg leed een kansloze 4-0 nederlaag tegen Australië. Nederland strijdt morgenavond in de troostfinale om de bronzen medaille tegen Groot-Brittannië.

De groepswedstrijd tussen beide landen eindigde vorige week in 1-1. Na die tegenvaller vroeg bondscoach Tom van 't Hek zich hardop af of het voor hem nog zin had om na Atlanta aan te blijven. Met de strijd om de derde plaats heeft Van 't Hek vrede. “We spelen voor een positie waar we horen.”

In het tennistoernooi bereikte het vrouwendubbel Brenda Schultz-Manon Bollegraf de halve finale. Het Nederlandse koppel versloeg de Zwitsers Martina Hingis en Patty Schnyder. In de halve eindstrijd ontmoeten de tennissters het Amerikaanse duo Mary Joe en Gigi Fernandez. “We gaan Gigi de ballen hard tegen de buik slaan. Dat zal pijn doen met al die hamburgers”, zei Schultz.

De Nederlandse mannenvolleybalploeg speelt vanavond om 22 uur in de kwartfinale tegen Bulgarije. De hockeyers treffen vannacht om 2 uur in de halve finale titelverdediger Duitsland.