Bewaker die bom Atlanta meldde is nu verdachte

WASHINGTON, 31 JULI. De Amerikaanse politie verdenkt onder meer een beveiligingsman ervan de bom geplaatst te hebben die zaterdagochtend explodeerde en de Olympische Spelen ruw verstoorde. Het gaat om dezelfde man die als eerste de verdachte rugzak opmerkte waar de bom in bleek te zitten.

“Hij is een verdachte, maar niet de verdachte”, aldus een woordvoerder van de politie. Het onderzoek richt zich ook op andere mensen.

Zaterdag werd de 33-jarige man door verschillende televisiestations uitgebreid geïnterviewd en tot held uitgeroepen. Gisteren werd hij door dezelfde stations afgeschilderd als een gefrustreerde bewaker die eigenlijk politieman had willen zijn en als iemand die al te gretig de publiciteit had gezocht.

De FBI heeft de man ondervraagd, maar zegt over onvoldoende bewijsmateriaal te beschikken om hem te arresteren.

Het nieuws over de verdenking van de beveiligingsman werd gistermiddag door de grootste krant in Atlanta, de Atlanta Journal-Constitution, in een extra editie bekendgemaakt.

De man zelf reageerde rustig toen journalisten en cameramensen hem bij zijn huis kwamen ondervragen: hij zei het vanzelfsprekend te vinden dat iedereen die in de buurt was van de bom aan een onderzoek wordt onderworpen. Hij ontkende de bom geplaatst te hebben. Aan het begin van de avond begaf hij zich voor verhoor naar de politie, waar hij later wegens gebrek aan bewijs weer kon vertrekken.

De man werkt voor een beveilingsfirma uit Los Angeles die is ingehuurd door het bedrijf AT&T voor de bewaking van haar paviljoen. Als plaatsvervangend sheriff in het noordoosten van Georgia zou hij volgens de krant met bommen hebben gewerkt. Hij zou bovendien voldoen aan het profiel van de dader: een blanke Amerikaanse man, een eenling, voormalig politieman of militair die juist als politieman wil opvallen. In een van zijn televisie-optredens zei hij zaterdag: “Ik hoop dat we de mensen die dit gedaan hebben te pakken krijgen.”

Volgens de politie had de man die zaterdag met een telefoontje naar de alarmlijn 911 de explosie aankondigde, geen accent. De beveiligingsman heeft een sterk zuidelijk accent.

Gisterochtend is het park waar de bom ontplofte met een herdenkingsdienst voor de twee dodelijke slachtoffers weer geopend voor het publiek. Duizenden mensen woonden de opening in het extra beveiligde park bij.