Bescherming bedrijf tegen Cuba-wet VS

BRUSSEL, 31 JULI. De Europese Commissie heeft gisteren maatregelen voorgesteld om Europese bedrijven te beschermen tegen een Amerikaanse anti-Cuba wet. Deze zogeheten Helms-Burton Act straft buitenlandse bedrijven die handel drijven met Cuba.

Het commissievoorstel verbiedt Europese bedrijven te voldoen aan de Helms-Burton Act. Tevens worden zij in staat gesteld het geld dat door Amerikaanse rechtbanken wordt geëist als gevolg van de anti-Cuba wet, via Europese rechtbanken terug te eisen. De commissie heeft ook een begin gemaakt met het opstellen van een zwarte lijst van Amerikaanse burgers en bedrijven die rechtszaken voorbereiden tegen Europese bedrijven.

Europees commissaris voor handel, Sir Leon Brittan, stelde gisteren dat Europeanen en Amerikanen de wens delen om van Cuba “een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap te maken”. Maar de Helms-Burton wet is volgens hem niet de juiste manier om dit doel te bereiken. Brittan noemde de wet een belediging en aanval op Amerika's “trouwe bondgenoten”. Dat de Amerikaanse president Clinton de uitvoer van de wet deels voor zes maanden heeft opgeschort, is volgens Brittan niet genoeg. “Daarom kunnen we niet stil zitten terwijl dit zwaard van Damocles boven Europese bedrijven en individuen hangt.”

De anti-boycot maatregel die de commissie heeft voorgesteld, moet nog unaniem worden goedgekeurd door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Hoewel Groot-Brittannië wat huiverig staat tegen een drastische maatregel, is de kans groot dat het commissievoorstel wordt goedgekeurd. De Europese minister van Buitenlandse Zaken hebben op 15 juli de commissie gevraagd met het voorstel te komen, nadat ze de Helms-Burton wet hard hadden veroordeeld. De ministers kunnen besluiten de maatregelen in de toekomst uit te breiden naar andere extraterritoriale wetten. De Verenigde Staten overwegen ook buitenlanders die handel drijven met Iran en Libië te straffen.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nick Burns, heeft de Europeanen gisteren opgeroepen af te zien van tegenmaatregelen omdat daar geen reden voor zou zijn. “Europeanen moeten daarover vertrouwelijk met ons praten. De VS hebben de Europeanen geen onrecht aangedaan dat ook maar bij benadering vergelijkbaar is met het onrecht dat Cuba de VS aandoet.”