Alle records verbroken; prijs van Europese televisierechten voor de Olympische Spelen in duizenden guldens.

Worden Olympische records met pijn en moeite verbroken, prijzen van Olympische uitzendrechten lijken aan geen maximum gebonden. In 1960 betaalde de European Broadcasting Union (EBU), de koepel van nationale omroeporganisaties, nog 57.000 gulden om de winterspelen in Europa te mogen uitzenden. Sindsdien zijn de prijzen flink gestegen: de rechten van de winterspelen in 2006 kosten 4.000 keer zoveel, die van de zomerspelen van 2008 zijn met een factor 5.000 toegenomen.

De uitzendrechten hiervan zijn al lang en breed verkocht. De begroting voor de Olympische spelen in Atlanta bedraagt maar liefst 1,7 miljard dollar. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn uitzendrechten en sponsorgelden. De rest wordt onder meer binnengehaald met kaart- en souvenirverkoop. Het ACOG (het Atlanta Committee for the Olympic Games) verwacht aan de inkomsten voldoende te hebben om uit de kosten te komen. Na de Spelen kan Atlanta beschikken over gebouwen en voorzieningen. De Amerikaanse omroep NBC betaalde voor de uitzendrechten van 'Atlanta 1996' 456 miljoen dollar. Inmiddels lijkt de investering te lonen: NBC verwacht uiteindelijk 70 miljoen dollar aan de Spelen te kunnen verdienen. De afgelopen dagen keek 28 tot 40 procent van de Amerikanen naar de Spelen. Nederland steekt hierbij schraal af: tot en met zondag keek gemiddeld vijf procent, alleen bij de roeifinale van de Heren Acht keek 10 procent.

    • Herke van der Woude