Albert Heijn opent filiaal bij centrum asielzoekers

'S GRAVENDEEL, 31 JULI. Albert Heijn heeft een filiaal geopend op het terrein van een opvangcentrum voor asielzoekers in 's Gravendeel. Het filiaal is een initiatief van de plaatselijke ondernemer H. Warnar.

In het dorp 's Gravendeel, dat op vier kilometer van het opvangcentrum ligt, drijft hij een franchise-vestiging van Albert Heijn.

Het winkeltje is twaalf vierkante meter groot en oogt als een “ouderwetse kruidenier waar nog aan de toonbank wordt gekocht”. De klanten moeten aanwijzen welke artikelen ze willen hebben. In het winkeltje zijn de eerste levensbehoeften te koop: brood, beleg, snoep, schoonmaakartikelen, etcetera. Voor andere zaken moeten de asielzoekers naar het dorp, dat ten zuiden van Dordrecht in de Hoeksche Waard ligt.

De opening van de dependance van Albert Heijn bij het asielzoekerscentrum is een experiment dat tot half augustus duurt. Dan bekijken de ondernemer en de leiding van het centrum of de winkel open blijft. Een medewerker van Albert Heijn noemt de omzet tot nu toe 'redelijk'. Volgens directeur Sanders van het opvangcentrum hebben ook directeuren van andere opvangcentra voor asielzoekers belangstelling voor het experiment.

De opening van de 'kruidenierszaak' past in het streven van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om vluchtelingen zelfstandiger te laten leven in de centra. De afgelopen jaren hoefden asielzoekers bijvoorbeeld zelf geen boodschappen te doen of te koken: het COA kocht centraal levensmiddelen in en schakelde personeel in om het ontbijt, de lunch en het avondeten te verzorgen. Ook mogen asielzoekers, zolang er nog geen uitsluitsel is over hun verblijfsvergunning, niet werken.

Dat leidde tot hospitalisering van de asielzoeker, aldus het COA en enkele hulporganisaties. Die kon, als hij een verblijf van bijvoorbeeld meer dan een jaar in zo'n centrum achter de rug had, na zijn toelating moeiljk aan een dagelijks ritme wennen. Begin dit jaar ging het COA over op een meer actievere deelneming van asielzoekers in het reilen en zeilen binnen de opvangcentra.

In het streven naar meer zelfstandigheid past ook het besluit van de Rabobank en het COA om asielzoekers een betaalpas met een pincode te geven. Zo kunnen de vluchtelingen hun zak- en kleedgeld à dertig gulden per week opnemen wanneer zij dat willen. Nu krijgen ze dit geld nog wekelijks contant uitbetaald.