Ahold voegt ketens in Amerika samen

Ahold heeft flink gereorganiseerd bij de Amerikaanse activiteiten. Na de overname van het miljardenconcern Stop & Shop besloot de leiding de bestaande Amerikaanse supermarktketens her in te delen om overlappingen te voorkomen. Zo worden de winkels van Edwards samengevoegd met die van Giant Food Stores. Daardoor ontstaat er een nieuwe Giant-eenheid met 135 winkels en een omzet van drie miljard dollar.

Door de twee zelfstandige ketens samen te voegen kan Ahold “aanzienlijk” op de kosten besparen. “In drie jaar tijd denken we in totaal tachtig miljoen dollar te besparen. In vijf jaar gaat die besparing omhoog tot 150 miljoen dollar”, zegt een woordvoerder. De twee winkels kunnen nu gebruik maken van één infrastructuur. Zo wordt bij voorbeeld het hoofdkantoor van Edwards gesloten. Daarbij vallen volgens Ahold geen gedwongen ontslagen.

Ook tussen Edwards en Stop & Shop vinden transacties plaats. Edwards neemt van Stop & Shop 16 Mel's supermarkten over op Long Island. Stop & Shop neemt in ruil van Edwards 35 winkels over. Voor de herverdeling waren Edwards en Stop & Shop elkaars concurrenten.