Willemstad

In het artikel 'Willemstad verzet zich hevig tegen kunsteiland' (23 juli), wordt gesuggereerd dat bedreiging van het bederf van het uitzicht op Willemstad door de aanleg van het baggerdepot voorlopig van de baan lijkt. Zoals zo vaak in het lange verleden van deze Brabantse vestingstad lijkt ook deze keer Willemstad een bedreiging van buitenaf te kunnen weerstaan.

Echter in het artikel wordt voorbijgegaan aan het feit dat de grootste bedreiging voor de aantasting van het uitzicht op de karakteristieke eeuwenoude vestingstad deze keer van binnenuit komt. B en W van Willemstad hebben recent, tegen de wens van de meerderheid van de vestingbewoners, vergevorderde plannen gepresenteerd om een meer dan 30 meter tellend - 10 verdiepingen hoog - modern hotelcomplex aan de waterkant te laten verrijzen. Bouw van dit voor Willemstad buiten proporties grote en hypermoderne nieuwbouwcomplex zal het aangezicht van het monumentale stadje voorgoed ingrijpend veranderen.

Zolang deze bedreiging het aangezicht van het (on)beschermde stadsgezicht nog boven het hoofd hangt, kan de zojuist gereed gelegde vlag nog blijven liggen.

    • Willem Manneke