VS eisen einde actie Iran in Noord-Irak

WASHINGTON/NICOSIA, 30 JULI. De Amerikaanse regering heeft gisteren geëist dat Iran onmiddellijk zijn troepen terugtrekt uit Noord-Irak waar het sinds enige dagen in hevige gevechten verwikkeld is met aanhangers van de Koerdistan Democratische Partij van Iran (KDPI). Volgens Koerdische bronnen zijn ten minste 2.000 Iraanse soldaten binnengedrongen.

Het officiële Iraanse persbureau IRNA heeft gisteren bekendgemaakt dat de operatie tegen de KDPI inmiddels is beëindigd. Volgens IRNA, dat zich beriep op een verklaring van het Iraanse leger, was de actie van de strijdmacht een reactie op een aanval van de KDPI op zondag. “Om de invallers helemaal uit te schakelen heeft de Iraanse Revolutionaire Garde hen verjaagd en heeft ze grote aantallen van hen gedood en verwond door hen te bestoken met artillerievuur en de plaatsen waar ze zich verzamelen, te bestoken.” Volgens IRNA heeft de KDPI een aantal van zijn “bevelscentra” inmiddels verlaten en “teruggegeven” aan de plaatselijke Koerdische bevolking.

Volgens een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Irak hebben de jongste gevechten ten minste 2.000 mensen op de vlucht gejaagd. Deze zouden zich met name bevinden bij het kantoor van de UNHCR in de provincie Arbil. In totaal, aldus de woordvoerder, zijn er in Noord-Irak ongeveer zesduizend Iraans-Koerdische vluchtelingen. Van hen zijn er ongeveer 3.800 ingeschreven bij de UNHCR.

Noord-Irak is sinds 1991, toen het Iraakse leger zich uit Koeweit moest terugtrekken, onder controle van de twee belangrijkste Koerdische bewegingen, de Koerdistan Democratische Partij van Barzani en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani. Na een kortstondige periode van samenwerking zijn beide bewegingen sinds 1994 weer in conflict met elkaar. De KDPI streeft, evenals haar zusterpartij in Irak, naar autonomie. (AP, AFP, Reuter)