Volleyballers na zege tegen Bulgarije

ROTTERDAM, 30 JULI. De Nederlandse volleyballers spelen morgen tegen Bulgarije in de kwartfinale van het olympisch toernooi. De ploeg van bondscoach Joop Alberda versloeg gisteren in de laatste groepswedstrijd Zuid-Korea met 3-0 (15-4, 15-11 en 15-12) en eindigde daardoor achter Italië op de tweede plaats in groep B.

In de andere poule legde Bulgarije beslag op de derde plaats. Onder aanvoering van Ljoebo Ganev wonnen de Oosteuropeanen gisteren verrassend met 3-2 (15-11, 13-15, 11-15, 15-5 en 15-12) van de Verenigde Staten. De nederlaag betekende de uitschakeling van het gastland. In de voorbereiding op het olympisch toernooi in Atlanta won Nederland vijf keer op rij van Bulgarije.

Titelverdediger Brazilië, dat het toernooi begon met twee nederlagen, schaarde zich alsnog bij de laatste acht door een 3-0 overwinning op koploper Cuba. Brazilië speelt morgen tegen Joegoslavië, Cuba ontmoet Rusland en Italië treft Argentinië.

Nederland kende gisteren in Athens weinig problemen met Zuid-Korea. De nationale ploeg begon overtuigend, ook al was het vooraf al zeker van de tweede plaats in de groep. Vooral aan het net was Oranje heer en meester. Liefst negen punten waren in de beginfase te danken aan de blokkering.

In de tweede set verslapte de concentratie, wat ten koste ging van de opslag en het blok. Zuid-Korea kwam even terug in de wedstrijd. “Het ging nergens om”, zei Alberda na afloop. “Je bent geplaatst en het was alleen afwachten tegen wie je speelt in de kwartfinale. Het niet hoeven winnen gaat natuurlijk ten koste van de adrenalineproduktie. Maar een ervaren team kiest z'n momenten. Je wilt goed spelen, maar zo weinig mogelijk energie verbruiken. Als je te weinig investeert, wordt het 3-2 en gebruik je dus te veel. Dat gebeurde niet.”

Nederland speelde degelijk in de voorronde. Alleen tegen Italië, de eeuwige rivaal die onlangs in Rotterdam in de finale van de World League werd verslagen, bleef de ploeg beneden de maat. Alberda: “Gevoelsmatig was het natuurlijk niet goed, maar cijfermatig wel. Blokkerend was het iets minder dan in Ahoy', maar aanvallend, passend en serverend was het vergelijkbaar. Alleen haalden die Italianen een niveau dat ik nog niet eerder van ze heb gezien.”

Voor Ron Zwerver verliep het laatste groepsduel niet naar wens. De aanvaller kwam ongelukkig terecht en kreeg opnieuw last van zijn linkerknie. “Het lijkt niet ernstig. Toch morgen maar even afwachten”, zei teamarts Steve Bredeweg. Besloten werd geen enkel risico te nemen. Brecht Rodenburg was de vervanger van Zwerver.