Toezicht op kermis en pretpark vergroot

Attracties en speeltoestellen op kermissen, in pretparken en in speeltuinen moeten vanaf volgend jaar aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Eigenaren moeten de meeste apparaten eenmaal per jaar laten controleren. De Inspectie voor Gezondheidsbescherming, de vroegere Keuringsdienst van Waren, gaat steeksproefsgewijs na of deze controles zijn uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is het momenteel niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van de toestellen. Gemeenten zijn doorgaans enkel verantwoordelijk voor de bouwvergunning. De nieuwe regeling, die in september officieel wordt gepubliceerd, moet daar verandering in brengen.

Hoewel het ministerie met een regeling komt, ontkent het dat de huidige situatie in attractieparken, speeltuinen en op kermissen onveilig is. De uitbaters hebben er zelf baat bij dat zich geen incidenten voordoen, is de redenering van VWS. Overigens houdt momenteel geen enkele organisatie toezicht op de veiligheid van de apparatuur.

De nieuwe regeling geldt zowel voor de geavanceerde, gemotoriseerde attracties als voor de wip in de speeltuin. Deze ongemotoriseerde speeltoestellen moeten binnen zes maanden na publicatie van het ministrieel besluit aan de eisen voldoen.