Roy Heiner zeilt naar brons in Finn-klasse

ATLANTA, 30 JULI. De Nederlandse zeiler Roy Heiner heeft gisteren een bronzen medaille behaald in de Finn-klasse. De 35-jarige Heiner eindigde in de laatste race als tweede. In het eindklassement werd hij derde achter de Pool Kusznierewicz en de Belg Godefroid.

Heiner bezorgde de Nederlandse ploeg het achtste brons bij de Olympische Spelen. In Atlanta werd ook al eenmaal goud en driemaal zilver behaald door de Nederlanders. Heiner is de eerste Nederlander sinds 1948 die een medaille veroverde in een zeilboot. Bob Maas behaalde destijds brons in de Star-klasse, Jacobus de Jong brons in de Finn-klasse. Sinds de oorlog had Nederland alleen zeilmedailles verdiend bij het windsurfen: goud voor Stefan van den Berg in 1984 en brons voor Dorien de Vries in 1992.

Het hoogtepunt van de tiende dag van de Spelen was de negende gouden olympische medaille van Carl Lewis. De Amerikaanse atleet won voor de vierde opeenvolgende keer het verspringen, dit keer met een afstand van 8,50 meter. De Amerikaan Michael Johnson was in 43,49 seconden de snelste op de 400 meter. Johnson wil de eerste man worden die op de Spelen zowel de 400 meter als de 200 meter wint. Het programma in Atlanta werd hiervoor speciaal aangepast. Donderdag staat de finale van de 200 meter op het programma.

De Nederlander Marko Koers kwalificeerde zich eenvoudig voor de halve finales van de 1.500 meter. Hij liep in de serie een tijd van 3.36,18, goed voor de tweede tijd op dit onderdeel.

De Nederlandse hockeyers wonnen met 4-1 van Zuid-Afrika. Ze spelen morgenavond in de halve finale tegen titelverdediger Duitsland. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Australië. De volleyballers, die gisteren Zuid-Korea met 3-0 versloegen, spelen morgen in de kwartfinale tegen Bulgarije. De Bulgaren schakelden de Verenigde Staten uit.

Het tennisduo Paul Haarhuis en Jacco Eltingh won gisteren in de kwartfinale van de Zuidafrikanen Wayne en Ellis Ferreira. Haarhuis en Eltingh spelen in de halve eindstrijd tegen de Australiërs Todd Woodbridge en Mark Woodforde, het sterkste dubbel ter wereld. Bij de vrouwen verloor Monica Seles, de Amerikaanse nummer één van de wereld, verrassend van Jana Novotna uit Tsjechië.