Rechtbank in zaak huisarts: Behandelingen Schat worden niet vergoed

LEEUWARDEN, 30 JULI. De ziekenfondsen De Friesland en ANOZ hoeven de behandelingen van huisarts S. Schat uit Sint Nicolaasga niet te vergoeden. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden vanmorgen bepaald in een kort geding.

Twee patiënten van Schat hadden het kort geding aangespannen tegen de ziektekostenverzekeraars. Een motivatie van de president was vanmorgen nog niet beschikbaar.

De ziekenfondsen zegden het (tijdelijk) contract met Schat per 1 augustus op, omdat hij geen goede waarneemregeling had en zich niet voldoende liet bijscholen. Een kwalitatief goede zorg was daardoor niet te garanderen, aldus De Friesland en ANOZ.

De volgens de advocaat zeker 750 ziekenfondspatiënten van Schat waren boos en verbaasd dat ze werden gedwongen naar een andere arts te gaan. Zij zijn uiterst tevreden over Schat, die bekend staat als een arts die altijd voor zijn patiënten klaar staat.

De huisarts uit Sint Nicolaasga wordt verdacht van het onzorgvuldig toepassen van de regels rond euthanasie bij de levensbeëindiging van een 72-jarige kankerpatiënte in verzorgingshuis Doniahiem. Hij zat hiervoor in april veertien dagen vast. Schat oefende zijn praktijk het afgelopen jaar al uit op basis van een tijdelijk contract. De advocaat van Schat, P. Mazèl, overweegt een kort geding aan te spannen tegen beide ziekenfondsen. Hij vindt dat Schat wel degelijk heeft gezorgd voor waarnemers. De eerste arts echter vertrok na de geboorte van een kind, de andere ging weg nadat Schat verzeild raakte in de euthanasie-kwestie.

De advocaat van de beide patiënten, E. Slob, zegt “zeer teleurgesteld” te zijn door het vonnis. “Ik ben verbaasd, ik had gedacht dat we een goede kans maakten.” De inzet van het geding was om de vergoedingen te blijven verstrekken tot de Ziekenfondsraad een advies had gegeven over de ontstane situatie. Dat advies wordt over ongeveer zes weken verwacht. Slob acht dat de kans niet groot dat de patiënten bij een ander ziekenfonds kunnen worden ingeschreven. Ze zullen zich vermoedelijk moeten inschrijven bij een nieuwe arts.

Overigens zijn de verzekeraars Univé, OHRA en Nuts bereid het contract met Schat tot 1 januari volgend jaar voort te zetten. Eerder wilden ze dit contract, net als De Friesland en ANOZ, per 1 augustus opzeggen, maar de advocaat van Schat had hen verzocht het contract voort te zetten. “Een opzegtermijn van achttien dagen vonden ze wel wat te kort. Helaas gingen De Friesland en ANOZ niet op mijn ultimatum in”, aldus Mazèl.