Nog geen zekerheid over oorzaak vliegramp

WASHINGTON, 30 JULI. Nog altijd is niet met zekerheid vastgesteld of de ramp met de Boeing 747 van TWA, op 17 juli, door een bom is veroorzaakt. Vandaag hopen de onderzoekers een deel van de aluminium buitenkant van de voorkant van het vliegtuig uit zee te kunnen halen. Dat stuk aluminium zou het bewijs kunnen leveren voor de theorie dat er van een bomaanslag sprake was.

Eerder concludeerden onderzoekers dat een explosie in de voorste bagageruimte van het vliegtuig de eerste-klas-sectie van de TWA-Boeing Vlucht 800 had afgerukt. De rest van het toestel vloog nog tien tot elf seconden door, alvorens te exploderen en in zee te storten. De gevolgtrekking werd onder andere gemaakt op basis van de uit de Atlantische Oceaan opgehaalde delen van het vliegtuig.

Bij diverse slachtoffers is vastgesteld dat ze door een explosie uit het toestel zijn geslingerd; sommigen leefden nog toen ze - waarschijnlijk bewusteloos - in het water terechtkwamen en zijn verdronken.

Onderzoekers van de band waarmee de gesprekken in de cockpit zijn opgenomen hebben gisteren laten weten dat zij niet verwachten op basis van die band uitsluitsel te kunnen geven over de oorzaak van de ramp. Vlak voor de band afloopt klinkt er een kort en hevig geluid, maar de onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen of dat veroorzaakt is door een bom.

Onder families van de slachtoffers bleek de onvrede over de bergingswerkzaamheden gisteren weer hoog te zijn opgelopen. Zij vermoeden dat de autoriteiten niet aan het bergen van de slachtoffers de voorrang geven, maar aan het verzamelen van bewijsmateriaal. De woordvoerder van de organisaties die bij de bergingsoperatie en het onderzoek betrokken zijn ontkende dat met kracht.