Nieuwe grasmat van Arena groeit op tarwe

ROTTERDAM, 30 JULI. Ruim twee weken voor de officiële opening van de Amsterdam Arena heeft hoofdgebruiker Ajax in overleg met leverancier Heidemij besloten om de grasmat van het stadion te vervangen. Het ingezaaide gras is niet geschikt als ondergrond voor de openingswedstrijd tussen Ajax en AC Milan op 14 augustus en evenmin gebruiksklaar voor de rest van het voetbalseizoen. De graszoden van een reserveveld worden deze week ter vervanging aangebracht.

“Het moet lukken om het nieuwe gras binnen twee weken te laten hechten”, zegt Theo Ceelen van Heidemij Realisatie. “Daar gebruiken we een speciale techniek voor. Onder de grasmat hebben we voorgekiemde tarwe geplant. Tarwe kiemt heel snel, zodat het de graszoden goed naar de grond trekt. Na twee keer maaien is de tarwe weer verdwenen en blijft een perfecte mat achter.”

Na een laatste inspectie, afgelopen weekeinde, bleek dat de 'zodenontwikkeling' en de 'bedekkingsgraad' onvoldoende waren. Ceelen: “We hebben wat oefeningen met een doelman gedaan en een veldspeler enkele slidings laten maken. Om te zien hoe het gras daarop reageert. Het begin mei ingezaaide gras bleek niet hersteld van het koude weer van de laatste weken. De mat was niet goed uitgestoeld”, zegt Ceelen, die het 'grasjargon' moeiteloos uit zijn mouw schudt. “We moesten afgelopen zondag de knoop doorhakken. Morgen beginnen we met het insteken van de nieuwe plaggen.”

De grasmat van het stadion is in veel opzichten uniek. Het gras heeft een andere samenstelling dan in Nederland gebruikelijk is. Het is een verzameling bijzondere grassoorten. Dat deel van het veld dat door de hoogte van het stadion permanent in de schaduw ligt, is van een andere samenstelling dan het deel dat wel zon krijgt. Volgens Ceelen is het nieuwe gras ook speciaal afgestemd op het voetbal van Ajax. “Louis van Gaal zal verrast zijn. Het gras is uitermate geschikt voor het specifieke, snelle spel van Ajax”, zegt Ceelen.

De Amsterdam Arena zal niet alleen het decor zijn van voetbalwedstrijden. De openingsfesitiviteiten worden afgesloten met een concert van Tina Turner. In de toekomst worden er vaker popconcerten en andere evenementen georganiseerd. Ook daarmee is bij de aanleg van het veld rekening gehouden. Ceelen: “We beschikken over een speciale afdekmat. Deze zogenoemde terraplas-mat wordt tijdens evenementen over het veld gerold. Het bijzondere van die mat is, dat hij licht en lucht doorlaat. Lucht wordt aangetrokken doordat we de ruimte tussen de mat en het gras vacuüm zuigen.” De grasmat kan de druk van de terraplas-mat en duizenden toeschouwers een dag of drie verdragen. “Het gras wordt alleen geplet en herstelt dan snel. Vergelijk het maar met het grasveld waarop een tentje heeft gestaan”, zegt Ceelen.

Behalve de bijzondere samenstelling van het gras en de speciale afdektechniek, beschikt het veld ook over een ingenieus verzorgingssysteem. Het veld staat onder constante controle wat betreft de waterhuishouding, de bemesting en de temperatuur. Een computer geeft exact aan waar en wanneer het gras een bepaalde hoeveelheid water, warmte en mest nodig heeft. Medewerkers van het bedrijf van Ceelen lopen een jaar mee met de terreinknechten van Ajax om hen de verzorging van het veld uit te leggen. Voor de komende twee weken hoopt Ceelen op 'groeizaam' weer: een graad of 21, een beetje zon en af en toe een bui. “Zolang het niet tien graden vriest, is het veld op tijd speelklaar.”

Maarten Oldenhof, financieel directer van Ajax, maakt zich geen zorgen. “Ik verwacht dat de nieuwe mat op tijd gereed is. Dat heeft Heidemij gegarandeerd en zij hebben er verstand van.”

    • Philip de Witt Wijnen