Na zware overstromingen; Weer gebrek aan voedsel in Noord-Korea

SEOUL, 30 JULI. In communistisch Noord-Korea dreigt opnieuw een voedseltekort te ontstaan, nu het er naar uitziet dat de oogst verloren gaat door de hevige overstromingen die het land sinds vorige maand teisteren. Dat heeft het Noordkoreaanse persbureau KCNA gisteren bekend gemaakt.

Het staatspersbureau doorbrak met het nieuws zijn gewoonte geen ongelukken of schade te melden die in verband staan met de weersomstandigheden. Volgens de officiële berichtgeving “hebben de onverwacht zware regenbuien grote delen van het land toegetakeld” en veroorzaakten de overstromingen “zware verliezen” van mensenlevens en eigendommen. Het persbureau gaf geen cijfers van het exacte aantal slachtoffers of van de omvang van de materiële schade.

Volgens regeringsfunctionarissen in Zuid-Korea maakten de Noordkoreaanse autoriteiten het nieuws over de overstromingen wel officieel bekend aan de buitenwereld, maar, uit angst voor politieke repercussies, niet in het binnenland. De media in Noord-Korea zouden slechts verslag uitbrengen van de regenval in bepaalde gebieden. Het natuurgeweld heeft ook Zuid-Korea getroffen; daar kostte het noodweer tot nu toe aan 64 mensen het leven en is veel schade aangericht.

Met name in het grensgebied tussen de twee Korea's was de regenval hevig en hadden vele overstromingen plaats. In sommige delen van Noord-Korea viel tot 73 centimeter regen, waardoor rijstvelden, dammen, wegen, spoorbanen, fabrieken en huizen onder water liepen. Het zuidwesten van het land werd het zwaarst getroffen. Deze regio, waar de belangrijkste rijstvelden liggen, werd vorig jaar ook al aangetast door overstromingen. Volgens schattingen in Zuid-Korea daalde het toch al zeer geringe Bruto Nationaal Produkt van Noord-Korea daardoor in 1995 met 4,6 procent. Behalve de natuur is ook de vastgelopen planeconomie debet aan de problemen van Noord-Korea, waar sinds 1948 de communisten aan de macht zijn. Het land ontving jarenlang financiële steun uit Moskou en Peking. De eerste inkomstenbron viel weg na de opheffing van de Sovjet-Unie in '91; China bleek niet bereid het tekort aan te vullen. De Noordkoreaanse economie kromp daardoor al vóór de overstromingen van vorig en dit jaar.

Het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties in Rome heeft tot nu toe 15,9 miljoen dollar (27 miljoen gulden) verzameld voor de slachtoffers van de recente overstroming. Dit geld is bijeengebracht door de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Het WFP komt hiermee echter nog 10 miljoen dollar (17 miljoen gulden) tekort van het totale bedrag dat nodig is. Het geld is onder meer bedoeld voor voedselhulp aan het half miljoen slachtoffers van de overstromingen van vorig jaar. Daarnaast zal voedsel worden verstrekt aan de slachtoffers van de nieuwe overstromingen. De eerste rantsoenen zullen naar verwachting half augustus in Noord-Korea aankomen. Ook vorig jaar schoten het WPF en andere organisaties Noord-Korea te hulp. (AP, Reuter)