Militair blad schokt Israelische legertop

TEL AVIV, 30 JULI. Het prestigieuze Britse militaire blad Jane's Defence Weekly is er - tot verbijstering van de Israelische legertop - in geslaagd uiterst nauwkeurige informatie over de Israelische luchtmacht te achterhalen.

Nooit eerder is er - naar de Israelische reacties te oordelen - zoveel precieze informatie over de Israelische luchtmacht gepubliceerd als gisteren. Niet alle gegevens, die volgens Israelische deskundigen in de loop van ruim tien jaar zijn verzameld, zijn juist, maar wel is Arabische inlichtingendiensten door de publicatie een schat aan informatie over Israels gevreesde luchtwapen in handen gevallen.

“Wat ze niet wisten kan met deze informatie worden aangevuld”, zei generaal buiten dienst Avihu Ben-Nun vanmorgen. Hij zei “geschokt” te zijn over de informatie die Jane's over de sterkte van de luchtmacht, het aantal vliegvelden, de ligging daarvan en zelfs de bewapening van het zogeheten tweede eskader met drie Jericho-raketeenheden heeft gepubliceerd. “Het is gewoon niet te geloven. De schade is heel groot”, aldus Avihu Ben-Nun. Volgens hem kunnen de inlichtingendiensten van Arabische landen de informatie goed gebruiken bij de ondervraging van in krijgsgevangenschap geraakte Israelische piloten.

Volgens de generaal is het uitgesloten dat de informatie afkomstig is van de Israelische luchtmacht. “Een document waar alles in staat, bestaat niet”, zei hij vanmorgen. Militaire commentatoren wijzen er op dat tot op hoog niveau officieren van de luchtmacht om veiligheidsredenen niets weten en ook niets mogen weten over de verdeling van de toestellen van de luchtmacht over vliegvelden in Israel. Avihu Ben Nun verdenkt een niet nader door hem aangeduide Westerse inlichtingendienst ervan de informatie over de Israelische luchtmacht via het blad te hebben laten uitlekken. Het blad Yedioth Achronoth publiceerde vanmorgen aan de hand van een grote kaart de namen en plaatsen van de door Jane's genoemde elf vliegvelden en de gegevens over de sterkte van de Israelische luchtmacht.

    • Salomon Bouman