Markten in Indonesië blijven onrustig na rellen

JAKARTA, 30 JULI. De financiële markten in Indonesië hebben vandaag opnieuw flink geschommeld, maar sloten uiteindelijk nauwelijks lager. Gisteren noteerde de effectenbeurs van jakarta nog een verlies van bijna 4 procent na de hevige rellen van het afgelopen weekeinde.

De Indonesische roepia herstelde zich aanvankelijk tot 3.343 voor een dollar, nadat de munt gisteren in New York nog naar 2.365 voor een dollar was gedaald, de laagste koers van dit jaar. Later op de dag ging de munt weer omlaag naar 2.345 voor een dollar, doordat beleggers nerveus bleven. De aandelenmarkt was onrustig. De index daalde 0,33 procent tot 543 punten.

Volgens handelaren waren de markten vandaag kalmer dan gisteren, maar zijn beleggers nog steeds bezorgd dat de protestdemonstraties opnieuw de kop opsteken. Vooral buitenlandse beleggers die de laatste jaren massaal hebben geïnvesteerd in de snel groeiende economie zijn erg huiverig. De kapitaalvlucht is vandaag stilgevallen, na een serie van bommeldingen en onbevestigde geruchten over hernieuwde protestacties. “Er is nog steeds een grote belangstelling om de dollar te kopen en vooral de Japanners willen uit de roepia stappen”, zei een handelaar. (Reuter)