Mafialeider distantieert zich van Cosa Nostra

ROME, 30 JULI. Voor het eerst heeft een prominente mafiabaas zich openlijk gedistantieerd van Cosa Nostra, maar mafiabestrijders zijn verdeeld over de vraag of dit een tactische zet van de mafia is om tijd te winnen of een belangrijk voorbeeld dat ook anderen kan overhalen.

De 44-jarige Salvatore Cocuzza, verdacht van de moord in 1982 op de Siciliaanse communistische leider Pio La Torre, schreef in een brief: “Het is mijn intentie om te breken met de misdaad. Ik zal betalen wat ik moet betalen, zodat ik als dat op een dag mogelijk is, weer kan terugkeren in de wereld van de wet, en mijn kinderen kunnen leven zonder het probleem een delinquent als vader te hebben.”

Al twaalf jaar werken prominente mafiosi samen met de justitie, maar geen van hen heeft openlijk afstand genomen van Cosa Nostra. Van verschillende kanten is gesuggereerd dat de staat het openlijk afzweren van de mafia moet stimuleren, zoals begin jaren tachtig met veel effect is gedaan door voormalige terroristen.

Cocuzza schreef dat hij de moorden zal opbiechten die hij heeft gepleegd, maar dat hij niets wil zeggen over medeplichtigen en opdrachtgevers. Als argument voerde hij aan dat hij zijn familie niet in gevaar wilde brengen. Veel familieleden van pentiti, mafiosi die zijn gaan samenwerken met de justitie, zijn uit wraak vermoord.

De openbare aanklager van Palermo, Gianfranco Caselli, is niet zo gelukkig met de stap van Cocuzza. Hij is tegen voorstellen om mensen die de mafia afzweren, strafverlichting en bescherming van de staat te geven. In zijn ogen verdienen alleen mafiosi die gaan praten dat.

De weduwe van La Torre suggereerde dat de brief van Cocuzza onderdeel is van een strategie van de mafia om tijd te winnen: laat mensen die toch al veroordeeld of verdacht zijn en daardoor hun nut hebben verloren, een fraaie brief schrijven, dan zijn de mafiabestrijders afgeleid en kunnen andere mafiosi zich in stilte reorganiseren.

Priesters en lekenwerkers uit de mafiawijken van Palermo waarschuwen dat de symbolische waarde van Cocuzza's besluit niet mag worden onderschat. “Er zijn heel veel (jongeren) die niets meer te maken willen hebben met hun mafiose en corrupte familieleden maar ze weten niet waar ze heen moeten,” zegt Gregorio Porcaro, een uitgetreden priester. “Er moet een wet komen die enige hulp biedt aan wie geen mafioso wil worden.”

    • Marc Leijendekker