Leger in Peru handelde in drugs

LIMA, 30 JULI. De Peruaanse marine en luchtmacht mogen vanaf volgende week geen handelsvluchten meer uitvoeren. Deze maatregel is bedoeld om te voorkomen dat marineschepen en vliegtuigen worden gebruikt voor het vervoer van drugs. Dat heeft de Peruaanse president, Alberto Fujimori, bekendgemaakt.

Deze maand werden vier ladingen cocaïne van in totaal 174 kilo ontdekt op marineschepen. De ontdekking leidde tot de arrestatie van vier monteurs. Legerofficieren zouden mogelijk betrokken zijn bij de bescherming van gebieden waar drugs worden geteeld. Aanwijzingen daarvoor kreeg de Peruaanse justitie na de recente arrestatie van een mogelijke drugsbaron. Fujimori gaf onlangs toe dat drugshandelaren het leger hebben geïnfiltreerd. Hij meent echter dat deze volgens hem “op zich zelf staande gevallen” de reputatie van het leger niet mogen schaden. Zoals veel landen in Latijns-Amerika stelt ook Peru zijn leger in staat om schepen en vliegtuigen en ook personeel beschikbaar te stellen voor commerciële doeleinden. Het inkomen helpt de strijdmachten financieel rond te komen. Volgens een Peruaanse denktank is de drugshandel in het leger het gevolg van veel te lage salarissen. (Reuter)