Lang haar

Lang haar heeft zijn langste tijd gehad in de Nederlandse krijgsmacht. In de hippe jaren zeventig waren soldaten die eruit zagen als John, Paul, George en Ringo in hun psychedelische periode nog heel modern, maar twintig jaar later gaat de schaar erin.

Volgens luchtmachtbevelhebber Droste is dat nodig, omdat 'het produkt' wel goed is maar 'de verpakking soms achterblijft'. De krijgsmacht is nu een beroepsleger geworden en moet een 'meer professionele uitstraling' krijgen. Dat is vooral nodig om in internationaal verband goed te kunnen opereren, bij opdrachten voor de Verenigde Naties en voor NAVO-operaties.

Heel begrijpelijk. Al die paardenstaarten en opgerolde knotjes onder VN-blauwhelmen, daar kun je niet mee aankomen op de Balkan, of in andere brandhaarden. En wat heb je nu aan militairen die met hun popsterrenkapsel in hun geschutskoepels blijven haken? Veel te gevaarlijk.

Vooral als soldaten ook nog eens zoveel drugs gebruiken als op de basis Seedorf. Gedrogeerd èn langharig, dat wordt wat te veel.

Eén vraag blijft. Als Nederlandse militairen zich nu niet meer in haardracht van andere nationaliteiten mogen onderscheiden, waarin dan wel? Zouden we het voortaan van onze heldenmoed moeten hebben?

    • Sjoerd de Jong