KNP BT met KPN in clinch over afkorting

ROTTERDAM, 30 JULI. KNP BT (papier en verpakkingen) wil dat de rechter Koninklijke PTT Nederland het gebruik van de afkorting KPN verbiedt. KNP BT daagt het telecommunicatiebedrijf daarom voor de rechtbank in Den Haag.

Volgens KNP BT leidt de gelijkenis van de afkortingen KPN en KNP BT tot “groeiende verwarring bij het publiek”. Bovendien “verdwijnt onze naam in de geweldige reclamecampagne van KPN”, aldus het papierconcern.

KNP BT zegt sinds 1992, toen KPN de afkorting bij de beursgang als bedrijfsnaam in gebruik nam, “schriftelijk en mondeling” haar bezwaren kenbaar te hebben gemaakt en KPN “dringend” te hebben verzocht de naam te wijzigen.

Het telecom-bedrijf heeft KNP BT, aldus de woordvoerder, verzekerd dat de afkorting KPN alleen zou worden gebruikt voor het topconcern. “Nu blijkt KPN de naam in de hele organisatie te gebruiken”, aldus de zegsman, die verwijst naar KPN Autolease, KPN Kabel, KPN Vastgoed en KPN Ventures.

KPN had de dagvaarding van KNP BT vanmorgen nog niet ontvangen, maar bevestigt “diverse contacten” waarin KNP BT haar bezwaren kenbaar heeft gemaakt. “De stelligheid waarmee KNP BT de bezwaren nu naar voren brengt verbaast ons”, aldus een woordvoerder. “Als er zulke enorme bezwaren zijn, had KNP BT die direct bij de beursgang nadrukkelijk kenbaar moeten maken.”

Volgens KNP BT manifesteert de naamsverwarring zich op verschillende manieren. Zo heeft een grote Amerikaanse belegger die onlangs voor een paar miljoen gulden aandelen KNP BT wilde kopen bij vergissing aandelen KPN besteld. Ook kreeg KNP BT vorig jaar van het persbureau ANP de vraag of het klopte dat op het hoofdkantoor 500 banen geschrapt zouden worden. “Terwijl er op ons hoofdkantoor niet eens zoveel mensen werken”, zegt de woordvoerder. Voormalig bestuursvoorzitter R. van Oordt zou volgens de woordvoerder van KNP BT correspondentie en uitnodigingen ontvangen van KPN-voorzitter W. Dik.