IFKS brengt 50 skûtsjes in de vaart

LEMMER, 29 JULI. Nadat de afgelopen twee weken de veertien skutsjes van de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) streden om de blauwe kampioenswimpel, begon afgelopen zaterdag op het IJsselmeer bij Lemmer het Open Friese Kampioenschap Skûtsjesilen. Aan de wedstrijd van skûtsjes de IFKS (Iepen Frysk Kampioenskip Skûtsjesilen) doen vijftig skûtsjes mee. De platbodem wegen zo'n 42 ton. Vroeger werden ze als vracht- en beurtschip gebruikt.

In de jaren twintig moest de bewoonde roef eerst nog ontruimd worden voor de wedstrijden. De zeilwedstrijden staan tegenwoordig open voor een twaalfkoppige bemanning met een origineel skûtsje, dat in Friesland is gemaakt. Ook boten van twee Groninger werven zijn welkom. Navigatie-hulpmiddelen zijn bij de wedstrijd strikt verboden. In de beginjaren van de Open kampioenschappen stak men nog wel eens een hengel in de wind met daaraan een stukje cassette-tape geplakt om de windrichting te bepalen. Tegenwoordig grijpt de jury bij dergelijke zaken in. De wedstrijden worden gezeild in drie klasses, de B-klasse klein, B-klasse groot en de snelle kampioensklasse A. De IFKS-wedstrijden werden vijftien jaar geleden ingesteld, nadat de Franeker schipper Roosjen niet mocht meedoen aan de SKS. De SKS kende en kent een limiet aan deelnemers. Roosjen liet het er niet bij zitten en besloot een nieuwe skûtsjesilen-club op te richten. Overigens is drie kwart van de deelnemers aan het open kampioenschap Fries. Vorig jaar won de Harlinger Jitze Grondsma. Aanstaande zaterdag wordt de laatste wedstrijd in deze Open Kampioenschap gehouden. (Foto Sake Elzinga)