Hockeyers in halve finale tegen Duitsland

ROTTERDAM, 30 JULI. De Nederlandse hockeyers hebben gisteren hun laatste poulewedstrijd gewonnen. Op het kunstgras van het Morris Brown College won de koploper uit groep B met 4-1 van Zuid-Afrika door doelpunten van strafcornerspecialist Bram Lomans (2), Marc Delissen en Taco van den Honert.

Morgen speelt de ploeg van coach Roelant Oltmans in de halve finale van het olympisch toernooi tegen titelverdediger Duitsland, de nummer twee uit de andere poule. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Australië, dat gisteren de tweede plaats in de groep met Nederland veiligstelde door een 2-0 overwinning op Groot-Brittannië.

Bij een nederlaag tegen Zuid-Afrika zou Oranje in de halve eindstrijd uitkomen tegen Spanje, de ploeg waarvan Nederland twee jaar geleden voor het laatst verloor. Bij winst of gelijkspel werd Duitsland de tegenstander, waarvan de ploeg in de laatste tien wedstrijden slechts één keer won. Dat was anderhalve maand geleden bij de strijd om de NCM-Trophee in Amstelveen toen Nederland in de finale met 2-0 te sterk was.

De hockeyers kozen voor Duitsland. “Een gok”, vond Maurits Crucq, gisteren de vervanger van de licht geblesseerde Floris Jan Bovelander. “Een bewuste keuze”, aldus Jacques Brinkman. “We hebben er in de groep heel even over gepraat. We hebben zoveel zelfvertrouwen, dat we Duitsland niet hoeven te ontlopen.”

Oltmans had dezelfde mening. “Het is gevaarlijk het ritme uit de ploeg te halen door een bewuste nederlaag”, zei de bondscoach. “Natuurlijk kunnen we tot een minuut voor het einde 0-0 spelen en dan een strafcorner weggeven en de spelers het been laten optillen. Daar heb ik niet voor gekozen. Bewust niet.”