Heiner geniet in zijn boot stilletjes van triomf

ROTTERDAM, 30 JULI. Zeiler Roy Heiner durfde niet naar de finish van zijn concurrenten te kijken. Toen bleek dat niemand hem nog van het brons kon afhouden, zeilde hij van alle drukte weg. Hij wilde in stilte van zijn triomf genieten.

“Ik moest denken aan de mensen die mij lief zijn en altijd hebben geholpen”, zei de 35-jarige profzeiler later.Toen Heiner tot bezinning was gekomen en in zijn eenmansboot, de Finn, inmiddels ver van de andere zeilboten was verwijderd, maakte hij eerst een enorme vreugdesprong voordat hij in het water dook. “Ik liet me helemaal in het water zakken”, grijnsde hij. “Ik was toch wel gek met mijn medaille. Gelukkig kwam ik net op tijd weer boven water. Want ik kreeg het knap benauwd.”

De ingenieur weg- en waterbouw behaalde de eerste medaille in een zeilboot voor Nederland sinds 1948 (brons voor Maas en De Jong). Sinds de oorlog had Nederland alleen zeilmedailles behaald met windsurfen: goud voor Stefan van den Berg in 1984 en brons van Dorien de Vries in 1992.

De Pool Kusznierewicz was al zeker van goud. Achter hem streden zes zeilers om de twee andere medailles. Heiner moest zijn directe tegenstander uit Oostenrijk zes plaatsen voor blijven. Hij werd tweede, de Oostenrijker eindigde als twaalfde.

“De laatste race zou de moeilijkste zijn”, analyseerde Heiner. “Ik moest risico's nemen, want de verschillen in de top waren klein. Ik heb bewust voor een iets andere koers gekozen dan mijn concurrenten. Mijn gok pakte prima uit. Eindelijk had ik een keer geluk.”

Heiner is geboren in Zuid-Afrika, waar zijn vader voor een Nederlands bedrijf stuwdammen aanlegde. In 1985, nadat hij zijn studie had afgerond, kwam Heiner naar Nederland. De toenmalige politieke situatie in Zuid-Afrika was een van de redenen voor zijn verhuizing. Het feit dat zijn ouders van Nederlandse afkomst zijn, speelde eveneens een rol in zijn besluit. Heiner is een van de weinige beroepszeilers in Nederland en zeilt voornamelijk op zee.

Heiner hoopt ooit nog eens met een Nederlands team aan de Whitbread-race om de wereld en de strijd om America's Cup deel te nemen. Afgelopen winter slaagde hij er niet in een sponsor te vinden die daar een paar miljoen in durfde te investeren. “Maar ik blijf in mijn idealen geloven”, onderstreept hij.

Heiner zeilde op de Spelen in 1988 eveneens in de Finn. Daar werd Heiner zevende. In 1992 in Barcelona voer hij in de driemans Soling, waarmee hij achttiende werd. “De ervaring die ik bij die twee olympische toernooien heb opgedaan, heeft me aan deze medaille geholpen”, zei Heiner, die in Sydney 2000 afscheid wil nemen als olympisch zeiler. “Van die teleurstellingen heb ik veel geleerd. Ze vormen een belangrijk onderdeel van mijn prestatie hier.”

Heiner weet nu ook waarom hij in Seoul en Barcelona faalde. Zijn planning was verkeerd. “Ik was steeds vóór de Olympische Spelen in topvorm”, zei hij. “Tijdens het toernooi zelf was ik min of meer opgebrand. Nu heb ik het beste van mezelf voor Savannah bewaard. Er zat duidelijk een stijgende lijn in mijn prestatiecurve. Misschien dat mijn beste dag hier zelfs nog had moeten komen. Bij wijze van spreken dan.”