Gebeden Terpstra door roeiers verhoord

ATLANTA, 30 JULI. De negen gouden medailles van de Holland Acht zijn gisteren uitgebreid gevierd in het Holland House in Atlanta. Alle in Atlanta aanwezige Nederlanders, inclusief prins Willem Alexander en staatssecretaris Erica Terpstra, leken deel te nemen aan het feest van de gouden Acht.

De staatssecretaris had een rede ingestudeerd, maar was haar tekst vergeten en improviseerde als volgt: “Lieve, legendarische, fantastische Holland Acht. Het was in Nederland een beetje bewolkt. Miljoenen mensen hebben naar jullie gekeken. Aan twee kanten hebben we gehoopt, gebeden, gezongen en gezwommen. Als woorden je tekortschieten, dat is voor een politicus heel wat, kun je alleen je oranje pet meenemen en die met een buiging, die tot in de tenen is gevoeld, voor jullie afnemen.”

De prins betrok ook de zilveren en bronzen medaillewinnaars in de hulde. Zanger Gorden zong 'We got the power'.

Stuurman Jeroen Duyster rukte hem de microfoon uit de hand en zong even zuiver 'We got the gold'. De gouden roeiers spoten champagne in het rond. De totale ontlading van vier jaar spanning kwam na 24 uur.

De roeiploeg won goud, zilver en brons. De laatste week mogen ze in het olympisch dorp doorbrengen. In de Nederlandse appartementen is weinig plaats voor sportieve toeristen, maar het is nu eenmaal traditie dat elke olympiër tot het einde blijft. De negentien vrouwen uit de roeiploeg (roeisters en coaches) logeren in zes kleine kamertjes waar maar twaalf bedden in staan en wat matrasjes op de grond liggen. Het is daar dringen voor de douche en het toilet. Dat deel is inmiddels 'Villa Kakelbont' gedoopt.

Voor de gouden roeiers uit de acht zijn de deuren van het olympisch dorp ook niet automatisch opengegaan. Net als de overige roeiers hadden zij gisteren bijna de hele dag nodig om in te checken. De veiligheidsregels waren aangescherpt na de bomaanslag van vrijdagnacht.

Eenmaal binnen moesten de winnaars van het olympisch goud alle meubilair op de gang zetten om een paar slaapplaatsen voor een week te creëren.

In het Holland House maakte het allemaal niet uit. De drank vloeide rijkelijk. En iedereen was gelukkig. “Als er één sport is, die echte sport is, dan is het roeien”, concludeerde Wouter Huijbregtsen, de voorzitter van NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité. (ANP)