Franse minister Hervé de Charette bezoekt Algerije

PARIJS/ALGIERS, 30 JULI. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, brengt morgen en overmorgen een bezoek aan Algerije. Dat heeft zijn ministerie gisteren in Parijs bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds 1993 dat een Franse minister van Buitenlandse Zaken Algerije bezoekt.

Volgens waarnemers in Parijs markeert het bezoek een verbetering van de betrekkingen tussen beide landen. Deze waren sterk bekoeld nadat de Algerijnse autoriteiten niet wilden samenwerken met de Franse regering tijdens een kaping van een vliegtuig van Air France door de Gewapende Islamitische Groep in 1994. Vorig jaar oktober zegde de Algerijnse president, Zéroual, op het allerlaatste moment een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Chirac in New York af.

Daarna zijn de betrekkingen vrij snel verbeterd, mede door de overwinning van Zéroual in de presidentsverkiezingen van november. In de ogen van niet alleen Frankrijk maar van de gehele Westerse wereld heeft Zéroual door deze overwinning zijn geloofwaardigheid als president aanzienlijk vergroot. De Charette ontmoette zijn Algerijnse ambtgenoot overigens enkele malen op 'neutraal' terrein, zoals vorige maand nog in Rome.

Overigens zijn er nog steeds enige heikele punten in de betrekkingen tussen Parijs en Algiers. Zo besloot de Franse staatsluchtvaartmaatschappij Air Algérie haar vluchten op Parijs stop te zetten nadat de regering uit veiligheidsoverwegingen de maatschappij had opgedragen naar het vliegveld Charles de Gaulle te vliegen en niet meer naar Orly. Algiers is ook bezorgd over het voornemen van de Franse regering om de financiële hulp aan Algerije te verminderen. Vorige maand gaf Parijs toe dat het daartoe gedwongen is, niet door politieke overwegingen maar door budgettaire beperkingen. (AP, AFP, Reuter)