Filmfestival Venetië: geen Hollywoodfilms

ROME, 30 JULI. Op het komende filmfestival van Venetië zullen weinig commerciële films te zien zijn. Dat heeft de directeur van het festival, Gillo Pontecorvo, gisteren in Rome bekendgemaakt. Het festival begint op 28 augustus en duurt tot 7 september.

De regisseurs Jean-Luc Godard en Volker Schlöndorff zullen tijdens het festival met hun nieuwe films Forever Mozart en Der Unhold (een verfilming van Tourniers Le roi des aulnes) meedingen naar de Gouden Leeuw. Jane Campions nieuwe film - gebaseerd op Henry James' Portrait of a lady - wordt buiten de competitie vertoond.

Pontecorvo koos ook 13 andere films voor de competitie: Ilona llega con la lluvia van Sergio Cabrera, Pianese Nunzio 14 anni a maggio van Antonio Capuano, Party van Manoel de Oliveira, Ponette van Jacques Doillon, The Funeral van Abel Ferrara, Brigands van Otar Iosseliani, Michael Collins van Neil Jordan, Hommes, femmes: mode d'emploi van Claude lelouch, Carla's Song van Ken Loach, Vesna va veloce van Carlo Mazacurati, Profundo carmesi van Arturo Ripstein, Basquiat van Julian Schnabel en Buddha bless America van Wu Nien-Jen.

Pontecorvo zei dat steeds meer filmfestivals commerciële films vertonen. “Alleen de bekende filmmakers krijgen de kans en het geld om films te maken die afwijken van de succesformule”, zei hij. “Wij hebben films gekozen die deze trend proberen te weerstaan.” (Reuter, AFP)