DUBBELGEDOPTE TESTA NERA

'Voor het eerst in mijn 51-jarig leven kom ik in een recept dubbelgedopte tuinbonen tegen', schreef een lezeres naar aanleiding van een recept in deze rubriek. Haar relaas is een mooi voorbeeld hoe het kan verkeren met smaken. 'Tuinbonen achtervolgen me. Vroeger thuis teilen vol. Zes kinderen verplicht te doppen.

We lustten die harde krengen niet, maar wij waren zo arm als de mieren en het leek wel of de oogst van het landje van mijn ouders altijd overvloedig was'.

'Later bij mijn schoonmoeder. Een dame zittende op de schommelbank in de voortuin met een aardappelschilmesje de gekochte tuinbonen opensnijden. De bonen eruit halen moest een ander doen. Als ze dan klaar was, zeer minutieus haar rechterwijsvinger schoonmaken want... aan de handen van iemand kon je zien of je met een dame van doen had'.

'Nog later. De grootste hobby van mijn man 'tuinieren' - een halve hectare. Vroeg planten van de tuinbonen voorkomt luis, anders met de spuit met groene zeep aan de gang, of lieveheersbeestjes vangen. Mijn zonen en ik hebben ze weleens stiekem uit de grond gehaald, zogenaamd de duiven gedaan. Eens wilde een 17-jarig neefje komen logeren. Tante Christie, zijn de tuinbonen dan al weg? Hij had zijn frustratie bij ons opgelopen'.

'Vorig jaar komt mijn oudste zoon met zijn 'lief' thuis. Tina uit Iran. Op een gegeven moment komt haar vriendin haar hier opzoeken en zij zullen voor de maaltijd zorgen. Er wordt een pot tuinbonen gekocht. Ze gaan samen in yoga-zit op de grond zitten en terwijl ze kwebbelen, uren lang de pot bonen tussen hen in, doppen ze de reeds gedopte tuinbonen. Dubbelgedopte bonen dus en...lekker dat ze waren!'

Daar kan ik weinig aan toevoegen, behalve misschien dat ze op het platteland in Italië als antipasto in het voorjaar een bergje versgeplukte jonge tuinbonen op tafel leggen. Al pratend dopt eenieder wat bonen en dipt ze even in een schoteltje met olijfolie extra vergine waaraan veel versgemalen zwarte peper is toegevoegd. Ze worden rauw gegeten en zolang het boontje jong is, smaakt ook het dunne schilletje prima. Maar zodra er een zwart puntje verschijnt aan een van de uiteinden van de gedopte tuinboon, is het uit met de pret. Dan moet er nogmaals gedopt worden om de bonen te ontdoen van hun testa nera - zwarte kop.

    • Florine Boucher