Clinton wil de rijen sluiten met Congres

WASHINGTON, 30 JULI. President Clinton en de leiders van beide politieke partijen in het Congres zullen samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. Dat hebben ze gisteren verklaard tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis.

“Als we aangevallen worden, sluiten we de rijen”, aldus de president. Maar Clinton en de politieke leiders in Huis en Senaat konden het nog niet eens worden over de uitbreiding van bevoegdheden van de politie die Clinton bepleit.

Clinton wil het onder meer gemakkelijker maken voor de federale politie FBI om mobiele telefoons af te luisteren. Ook wil hij dat explosieven die in de handel zijn worden voorzien van gekleurde chemicalien, die als merkteken kunnen dienen bij het achterhalen van de herkomst van een bom. Het Congres heeft die voorstellen in april geschrapt uit een anti-terrorismewet, maar de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, gaf na de aanslag in Atlanta aan dat hij zijn verzet wellicht zal opgeven.

De Amerikaanse politie heeft gisteren de tekst vrijgegeven van het telefoontje waarmee in de nacht van vrijdag op zaterdag de bomexplosie bij de Olympische Spelen werd aangekondigd. “Er is een bom in Centennial Parc. Jullie hebben dertig minuten”, luidde de hele tekst. Een klein half uur later ontplofte in het park een staafbom, waarbij een vrouw dodelijk gewond werd, een Turkse cameraman stierf aan een hartaanval en 111 mensen verwondingen opliepen.

De politie gaf gisteren alleen een transscriptie van het telefoongesprek vrij, niet de bandopname. Er zijn inmiddels zo'n 900 tips bij de politie binnengekomen. Arrestaties zijn nog niet verricht. Wel beschikt de politie over een aantal compositietekeningen van mensen die in de buurt van de bom gesignaleerd zijn. Maar die personen kunnen volgens de FBI niet als verdachten worden beschouwd en de tekeningen zijn ook niet openbaar gemaakt. De stem van de telefonische waarschuwing zou van een blanke Amerikaanse man zijn zonder duidelijk accent.

Vandaag wordt het park weer geopend voor het publiek. Twee keer zoveel beveiligingspersoneel als voor de aanslag zal er aanwezig zijn. Voor de omgekomen vrouw wordt in het park een herdenkingsdienst gehouden.

Bij de olympische activiteiten worden de veiligheidsmaatregelen, zoals het doorzoeken van tassen, met extra aandacht uitgevoerd. Dat leidt tot lange rijen, maar het publiek lijkt er eerder door gerustgesteld dan geïrriteerd.

    • Juurd Eijsvoogel