Boete geëist tegen particuliere kliniek

AMSTERDAM, 30 JULI. Officier van justitie M. van Zwieteren heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een boete geëist van dertigduizend gulden tegen een kliniek voor plastische chirurgie en cosmetische behandelingen in Blaricum.

Ook eiste de officier een voorwaardelijke stillegging van de Bergman Kliniek gedurende drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

Het bedrijf wordt ervan beschuldigd opzettelijk de Wet Tarieven Gezondheidszorg te hebben overtreden door niet alleen de honoraria van twee plastisch chirurgen in rekening te hebben gebracht bij de cliënten, maar ook de kosten voor het gebruik van de operatiekamers. De Wet Tarieven Gezondheidszorg verbiedt particuliere klinieken deze kosten in rekening te brengen. Alleen ziekenhuizen zijn daartoe gerechtigd.

De kliniek bestrijdt dat zij een orgaan voor de gezondheidszorg is. In de kliniek werken parttime twee plastisch chirurgen die de kosten van medische verrichtingen declareren bij Kitee Beheer, een onderneming die de kliniek bezit. De chirurgen zijn niet in dienst van de kliniek.

Het bedrijf Kitee Beheer wordt geleid door een zakenman en een accountant van een luchtvrachtexpeditiebedrijf op Schiphol. Behalve plastische chirurgie biedt de Bergman Kliniek ook cosmetische behandelingen en huidtherapiën aan.

Volgens de advocaat van Kitee Beheer is het bedrijf een instelling die zorg draagt voor de opvang van patiënten die zich in de kliniek door medisch specialisten of door andere 'zorgaanbieders' willen laten behandelen.

De rechtbank doet op 13 augustus uitspraak.