Bezwaar verbod op kernproeven

GENEVE, 30 JULI. India en China hebben gisteren tijdens de Ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties in Genève opnieuw bezwaar gemaakt tegen delen van het compromisvoorstel voor een alomvattend verbod op kernproeven (CTBT).

De Nederlandse ambassadeur J. Ramaker, die de onderhandelingen tussen de afgevaardigden uit 61 landen leidt, blijft optimistisch dat het verdrag op tijd klaar zal zijn om in september te worden ondertekend tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. India, dat tot nog toe één kernproef hield, heeft gezegd dat het tegen het voorstel voor het verdrag is omdat het land gedwongen zou zijn de overeenkomst te ratificeren voordat het van kracht gaat. China maakt bezwaar tegen het voorstel, omdat het land veranderingen wil in de verdragsmaatregelen zodat internationale inspectie van de naleving van het verdrag mogelijk wordt.

De besprekingen over het verdrag duurden gisteren meer dan twee uur. Na afloop zei Ramaker dat twintig landen zich hebben uitgesproken voor het verdrag zoals dat nu is voorgesteld. “Er waren er een paar die problemen hadden van serieuzere aard”, aldus Ramaker. Volgens diplomaten waren dat Pakistan, Iran, Egypte en Cuba. (Reuter)