Beurs verliest in afwachting van cijfers terrein

AMSTERDAM, 30 JULI. Een afwachtende stemming en verlies van Wall Street drukten vanmorgen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het AEX-koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 1,49 punten op 524,39 punten.

AMSTERDAM Beleggers zijn in afwachting van de cijfers van enkele grote fondsen die vanaf morgen naar buiten worden gebracht. “De spanning is nog niet uit de markt”, meent een commissionair. “Verkopers hebben de overhand. Het wachten is op nieuwe cijfers. Die moeten leiden tot herbezinning.”

DSM en KNP BT bijten morgen het spits af met halfjaarcijfers. Vooruitlopend op deze resultaten leverde DSM 30 cent in op 152,70 gulden. Het aandeel KNP BT bleef onveranderd op 36,60 gulden.

Donderdag volgen Koninklijke Olie en chemiegigant EVC International met cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. Koninklijke Olie bleef vanmorgen onveranderd op 247,70 gulden. Ook de koersen van Philips, waarvoor ING Barings vanmorgen een koopadvies gaf, en KLM kwamen nauwelijks in beweging.

Shell Nederland maakte vanmorgen bekend dat de prijzen van ongelode benzine en diesel met ingang van 31 juli met een cent worden verlaagd. Aanleiding daarvoor zijn de gedaalde prijzen op de wereldmarkt en de koersverhouding van de gulden tegenover de dollar.

Ook de uitgevers waren uit de gratie. VNU, maandag nog 5 procent in de plus in reactie op geruchten over een koopadvies van HSBC Van Meer James Capel, leverde zestig cent in op 26,50 gulden. Elsevier daalde veertig cent tot 24,70 gulden. Wolters Kluwer hield het verlies beperkt tot een gulden op 186,50 gulden.

Aandelen van banken en verzekeraars stonden licht onder druk. ABN Amro handhaafde zich nog het beste en bleef onveranderd op 84,80 gulden. ING en Fortis Amev leverden beiden 30 cent in op respectievelijk 48,70 gulden en 46 gulden.

De dollar bleef vanmorgen vrijwel onveranderd op de Europese valutamarkten. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6610 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6620 gulden gisteren. Ook gisteren kwam de dollar nauwelijks in beweging. Handelaren zijn in afwachting van de later deze week te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie. Het belangrijkste cijfer, de non farm payrolls, dat een indicatie geeft van de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de inflatie, wordt vrijdag gepubliceerd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren terrein prijsgegeven. Aanvankelijk bleven de verliezen beperkt. Handelaren zijn in afwachting van belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie die later deze week worden gepubliceerd. In het laatste uur ging het koersgemiddelde echter stevig onderuit. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde 38,47 punten lager op 5434,59. De omzet bleef beperkt tot 282 miljoen aandelen, een laagterecord voor dit jaar. Ook de schermenbeurs Nasdaq, waar vooral aandelen van snelgroeiende (technologie)bedrijven worden verhandeld, verloor terrein. De index raakte 13,01 punten kwijt een slotstand van 1066,43 punten.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager, maar ruim boven het dieptepunt van de dag. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen eindigde 87,21 punten (0,4 procent) lager op 20.880,33 punten. De omzet was met 270 miljoen aandelen bescheiden.