Zege Hill, Verstappen valt weer uit met pech

HOCKENHEIM, 29 JULI. Damon Hill heeft zijn leidende positie in de strijd om het wereldkampioenschap Formule I gisteren verstevigd. De Britse autocoureur won in zijn Renault-Williams de Grote Prijs van Duitsland. Op het circuit van Hockenheim bleef hij de Fransman Jean Alesi en de Canadees Jacques Villeneuve voor. Jos Verstappen viel al in de eerste ronde met pech uit. Hij had problemen met zijn versnellingsbak.

Hill leverde een spannende strijd met Gerhard Berger. De Oostenrijker reed de eerste 23 ronden voorop, daarna nam de de Engelsman de leiding over. Door een pitsstop moest Hill de koppositie opnieuw afstaan. Zeven ronden duurde de inhaalrace, toen blies Berger de motor van zijn Benetton Renault op. “Voor hem vind ik het jammer”, zei Hill over Berger. “Ik weet hoeveel een zege voor hem had betekend.”

Twee ronden voor de finish was de weg voor Hill vrij naar de twintigste Grand Prix-zege uit zijn carrière, evenveel als de Duitser Michael Schumacher die gisteren in zijn thuiswedstrijd als vierde eindigde. Hill reed de 45 rondes in een tijd van 1 uur 21 minuten en 43,417 seconden. Hij bereikte een gemiddelde snelheid van 225,410 kilometer per uur. Alesi finishte met ruim 11 seconden achterstand als tweede, Villeneuve werd derde. Met nog vijf races te gaan leidt Hill de stand om het wereldkampioenschap met 73 punten. Zijn ploeggenoot Villeneuve staat tweede met een achterstand van 21 punten. Dan volgen Alesi (31), Schumacher (29) en David Coulthard (18). Jos Verstappen heeft één punt in het klassement en staat gedeeld vijftiende.

Hill was blij met zijn eerste overwinning op Duitse bodem. “Ik heb de laatste jaren bij de Grote Prijzen van Duitsland mijn portie pech wel gehad.” De monteurs voorzagen de bolide van Hill nog in het weekeinde van nieuwe aerodynamische onderdelen. De aanpassing bleek zich uit te betalen.

Schumacher was minder tevreden over het verloop van de wedstrijd. “Ik ben teleurgesteld om zo ver achter de leiders te finishen. Maar het is belangrijk dat ik überhaupt de eindstreep heb gehaald, want ik had problemen met mijn remmen.” (Reuter, ANP)