Winst voor hockeyploegen

ATLANTA, 29 JULI. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen doet Nederland in het olympisch hockeytoernooi nog volop mee in de strijd om de medailles. De vrouwenploeg won afgelopen weekeinde met 4-1 van Argentinië en met 4-2 van Spanje. De mannen versloegen Zuid-Korea met 3-1.

In de vrouwencompetitie spelen acht ploegen een halve competitie. De nummers één en twee ontmoeten elkaar donderdag in de finale, de nummers drie en vier spelen om het brons. Nederland is met acht punten uit zes wedstrijden al zeker van de vierde plaats. Zelfs een plaats in de finale behoort nog tot de mogelijkheden, al is die kans klein.

De ploeg van coach Tom van 't Hek heeft evenveel punten als Zuid-Korea, dat met een beter doelsaldo (+8 tegen +4) op de tweede plaats staat. In de laatste groepswedstrijd ontmoet Nederland morgen koploper Australië en speelt Zuid-Korea tegen Duitsland. “We gaan er voor 500 procent tegenaan”, zei Van 't Hek na de overwinning op Spanje.

De coach was in het begin van het toernooi veel minder optimistisch, omdat zijn ploeg toen wisselvallig hockeyde. Maar door de 4-3 overwinning op Duitsland nam het zelfvertrouwen toe. Van 't Hek: “Het vrouwenhockey leeft weer. We ontvingen faxen, maar dat legde ook weer druk op de ploeg.”

Dat bleek gisteren tegen het zwakke Spanje, dat vier jaar geleden de olympische titel veroverde. Nederland speelde niet overtuigend, maar won wel. Wietske de Ruiter maakte twee doelpunten. De aanvoerster had een dag eerder tegen Argentinië zelfs drie keer gescoord, waarvan één treffer van een opmerkelijke schoonheid was. Met een lob verdween de bal in het doel. “Wietske is veel te traag voor tophockey, zegt men. Maar ze is al tien jaar topscorer in de grote toernooien”, aldus Van 't Hek.

Carole Thate vergrootte na rust de voorsprong nadat Spanje via Lucia Lopez op 2-1 was gekomen. Mijntje Donners profiteerde van een verdedigingsfout en bracht de stand met een harde uithaal op 4-1. Sonia Barrio bepaalde uit een strafcorner de eindstand op 4-2.

“Misschien is deze wederopstanding een mirakeltje”, vond Van 't Hek. “Maar ik denk eerder dat het een stille getuigenis is van onze kracht. We hebben de aansluiting met de wereldtop hervonden.”

Bij de mannen staat Nederland na vier speelronden bovenaan in de groep. Als dat zo blijft, speelt de ploeg woensdag in de halve finale tegen Duitsland, dat nu definitief beslag heeft gelegd op de tweede plaats in de andere groep. Spanje is daarin de verrassende koploper. Nederland speelt vanavond nog tegen Zuid-Afrika.

Het team van Roelant Oltmans kwam in de eerste helft tegen de Zuidkoreanen op achterstand, maar nam na rust binnen acht minuten de leiding. Taco van den Honert benutte twee strafcorners, Teun de Nooijer bepaalde de eindstand op 3-1. Oltmans: “We hebben de eerste stap gezet, maar we hebben nog niet ons beste hockey laten zien. We groeien in dit toernooi. De spelers zijn voor meer dan de halve finale naar Atlanta gekomen.”

Oltmans noemt Duitsland, de mogelijke tegenstander in de halve finale, “een lastige ploeg”. “Maar niets is onmogelijk. Zeker niet nu we de topvorm naderen.” Aan het scenario om door een nederlaag tegen Zuid-Afrika tweede in de groep te worden waardoor Duitsland wordt ontlopen, heeft de bondscoach wel gedacht. Maar niet voor lang. “Als we olympisch kampioen willen worden, moeten we van elke tegenstander winnen.”