Weer zilver voor dressuur-equipe

CONYERS, 29 JULI. De dressuurequipe heeft gisteren een zilveren medaille behaald. Het kwartet Anky van Grunsven, Tineke Bartels en Sven en Gonnelien Rothenberger eindigde achter de Duitse ploeg. Het team van de Verenigde Staten eindigde als derde.

“Het is nu zilver, maar over vier jaar zijn er weer Olympische Spelen. De volgende keer is het echt goud”, zei Sven Rothenberger na afloop strijdlustig. Hij is er de man niet naar om er lang over te treuren dat Anky van Grunsven en haar paard Bonfire het individueel klassement van de landenwedstrijd dressuur niet wonnen. “Wie teamgoud wil winnen in de dressuur, moet beginnen met twee of drie combinaties sterk te promoten, niet slechts één”, zegt hij gedecideerd. Want Rothenberger vindt dat er altijd te veel aandacht is voor Van Grunsven en te weinig voor hem.

De teamgenoten Rothenberger en Van Grunsven zijn geen vrienden, daarvoor is er in het verleden te veel gebeurd. Ze zaten elkaar in de haren over kwalificaties voor kampioenschappen. En over de africhting van het paard Olympic Bo, dat Rothenberger kocht van Van Grunsvens trainer Sjef Janssen. Maar vrienden zijn hoeft ook niet bij een dressuurteam, waar het gaat om vier individuele prestaties die daarna bij elkaar opgeteld worden. Deze keer waren dat 116 punten te weinig om Duitsland het teamgoud af te snoepen.

Zaterdag begon de landenwedstrijd. Rothenberger had met zijn in december verworven hengst Weyden een degelijke proef gereden en werd beloond met een mooi percentage van 74,16 %. Rothenbergers opzet om enige druk weg te nemen voor Anky van Grunsven en zijn vrouw Gonnelien, werd nog bijna verstoord door een bommelding in het hotel van de Nederlandse equipe. Zaterdagavond om 23 uur werd de complete ploeg uit bed getrommeld. Van Grunsven stond tot 1 uur in een T-shirtje temidden van alle andere hotelgasten buiten in de tuin, terwijl een robot naar binnen werd gestuurd om het verdachte pakje met röntgenstralen te onderzoeken.

Van Grunsven deed er na afloop van haar Grand Prix-proef wat lacherig over: “Moeten ze dinsdagnacht maar weer doen, de nacht voor de Grand Prix Special. Kennelijk word ik door die onverwachte dingen extra stoïcijns en rijd ik juist prima.”

Van Grunsven reed haar 13-jarige geweldenaar Bonfire gistermorgen majestueus. Met een trotse houding overzag Bonfire het wedstrijdterrein toen hij de olympische arena kwam binnendraven. Alleen bij het achterwaarts stappen was er een moment van spanning te bespeuren. Maar iedereen op de deelnemerstribune, van welke nationaliteit ook, was het er na afloop over eens: dit was de winnende rit geweest, geen enkele twijfel. Totdat de punten kwamen.

Van Grunsven eindigde niet ruim boven de 1.900 punten, maar kreeg er 22 punten minder dan haar grootste concurrente, de Duitse Isabell Werth met Gigolo. “Je hebt me een hartaanval bezorgd”, zei de trainer van Werth, Schulten Baumer, tegen Van Grunsvens trainer en partner Sjef Janssen. Zijn repliek: “Mooi. Dat zal ik de komende week graag nog twee keer proberen.”

Van Grunsven bleef koeltjes onder haar tweede plaats: “Alles wat ikzelf in de hand had, is goed gegaan. Voor mijn gevoel heb ik de beste proef gereden ooit. Beter kunnen Bonfire en ik gewoon niet.”

    • Claartje van Andel