Weer geen goud voor turnster Dawes

ATLANTA, 29 JULI. En weer was er geen goud voor Dominique Dawes, de torenhoge favoriete van de Amerikaanse turnploeg. Vrijdag verspeelde ze het hoogste eremetaal in de meerkamp, gisteren kwam ze in het individuele toernooi tekort op de paardsprong en brug ongelijk.

Als lid van The Magnificent Seven, het Amerikaanse zevental dat in het landentoernooi de olympische hoofdprijs pakte, won Dawes al goud. Maar individueel goud was haar doel in Atlanta, in de Georgia Dome. Dat was er weer niet. Zoals ze in 1993 op het WK allround de titel miste door een val bij de sprong. Zoals ze in 1994 op het WK allround wederom viel bij de paardsprong.

Atlanta had aan die dramatische reeks een einde moeten maken. Dat deed het niet. Dawes faalde op de paardsprong, zesde, en viel met de vierde plaats op de brug ongelijk net buiten de prijzen. De 34.602 toeschouwers in de Georgia Dome probeerden de jury nog te intimideren door minutenlang “USA USA” te scanderen na haar brugoefening, maar ook dat mocht niet baten.

Dawes was niet de enige die faalde. Voor wereldkampioen meerkamp Li Xiaoshuang, Alexie Nemov (zilver) en Vitali Tsjerbo (brons) was er eveneens geen goud. De prijzen gingen naar specialisten. De Griek Melissannidis won het olympisch goud op de vloer. De 19-jarige acrobaat uit Thessaloniki bleef Li en Nemov voor. Tsjerbo finishte als zevende.

De Zwitser van Chinese komaf Li Donghua won op 29-jarige leeftijd goud op de voltige. Hij had een reputatie op die discipline met goud op het EK 1996 en WK 1995. Li Donghua emigreerde in 1992 naar Zwitserland. Daarvoor maakte hij deel uit van de Chinese selectie.

Op de ringen was de Italiaan Chechi eindelijk de sterkste in het olympisch toernooi. Vier wereldtitels bezat hij al op dat nummer, maar het olympisch goud ontbrak. Dat verzuim maakte hij goed in de Georgia Dome.

Bij de vrouwen ging de titel op de sprong naar de 16-jarige Roemeense Anamar, reeds bezitter van het brons in de meerkamp. Aan de brug ongelijk was de Russin Tsjorkina de sterkste. Het zilver was voor de Amerikaanse Amy Chow en de Chinese Bi Wenjing. (ANP)